2024. május 17. - Paszkál

A zöld sárkány gyermekei

Szinte kizárólag egy elhagyatott, dobozokkal és különféle kacatokkal telezsúfolt, lerobbant gyárépületben játszódik Miklauzic Bence új filmje, A zöld sárkány gyermekei; az egy kínai és egy magyar férfi különleges barátságát bemutató, humoros történet főszerepeit Rátóti Zoltán és a polgári foglalkozását tekintve étteremtulajdonos Yu Debin alakítja.
2009. október 14. szerda 21:55 - HírExtra
A 15 napja forgó filmben a Rátóti Zoltán által alakított ingatlanügynöknek el kell adnia egy raktárépületet, ami - legnagyobb bánatára - nem üres, itt él ugyanis Wu, aki kártyatartozását törleszti azzal, hogy vigyáz az épületben felstócolt, a kínai piacra szánt kacatokra - mondta a rendező szerda délután újságíróknak a forgatás helyszínéül szolgáló Pesterzsébeti Papírgyár raktárában.

Mivel a frissen elvált és kissé pánikbeteg ingatlanügynöknek az épületben kell fogadnia a potenciális vevőket, a két férfi akarva-akaratlanul rengeteg időt tölt együtt és a számottevő kulturális különbségek ellenére lassan összebarátkoznak. Egy csinos pizzafutár lány is feltűnik a színen, aki egyre többet jár a "furcsa párhoz" és persze kellőképpen felkavarja a kedélyeket.

A film nagy részét az elhagyatott és romos papírgyár épületében forgatják, de vesznek majd fel jeleneteket a Havanna-lakótelepen és a kínai piacon is. Utóbbitól kicsit tartanak az alkotók, mert bár a szükséges engedélyeket megkapták, nem tudják, hogyan fognak reagálni az árusok a stáb jelenlétére.

Berger József producer elmondta, hogy a Wút alakító Yu Debinnek ez az első filmszerepe. A 22 éve Magyarországon élő kínai férfi egy koreai-kínai étterem tulajdonosa és egy statiszta-hirdetésre jelentkezve csöppent a filmezés világába. A sajtó képviselőinek szánt, nem mindennapos ebédet is az ő étterme szolgáltatta.

"Nem egy antropológiai filmet akarunk csinálni, hanem két nagyon különböző, teljesen más háttérrel rendelkező figura barátságának történetét szeretnénk bemutatni" - emelte ki Miklauzic Bence. Hozzátette, mindemellett hitelességre törekszenek, ezért sok Magyarországon élő kínaival, főleg árusokkal beszélgettek az életükről és mindennapjaikról.

A raktárban felhalmozott tárgyaknak, a különféle gyermekjátékoknak és háztartási eszközöknek fontos szerepe van abban, hogy a két férfi lassan megtalálja a közös hangot. Azzal, hogy a kínai piacra szánt tárgyak használata hozza össze a szereplőket, a rendező szerint a "kínai gagyi" más, eddig ismeretlen dimenzióba kerül.

"Igyekeztünk kerülni a közhelyeket" - foglalta össze a lényeget a rendező, aki szerint a film a vígjáték, a romantikus film és a dráma egyfajta elegye, "afféle derűs film" lesz.
A 160 millió forintból készülő mozit október 28-ig forgatják és a tervek szerint 2010 első felében, egy külföldi fesztiválon fogják bemutatni, majd ősszel kerül hazai moziforgalmazásba. A producer szerint szinte biztos, hogy nem készül el a filmszemléig A zöld sárkány gyermekei.

Berger József elmondta: valószínű, hogy egy német és/vagy egy lengyel partner is beszáll majd a jelenleg teljesen magyar produkcióba.

Miklauzic Bence első nagyjátékfilmje, az Ébrenjárók a 2003-as filmszemle legjobb fiatal forgatókönyvírói díját, a legjobb férfi alakítás díját és a közönségdíjat is bezsebelte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását