2024. május 19. - Ivó, Milán

Cukorbetegség, a lassú gyilkos

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség legfrissebb adatai szerint világszerte 285 millió cukorbeteg ember él, és évente négymillióan halnak meg a betegségben.
2009. október 20. kedd 19:05 - HírExtra
Jean Claude Mbanya, a szervezet elnöke a Montrealban folyó 20. Diabétesz Világkongresszuson kedden hangoztatta: egyetlen ország sem immúnis a betegséggel szemben, egyetlen ország sincs teljes mértékben védve a közös ellenséggel szemben.
A világ lakosságának hét százalékát érinti ez az anyagcserezavar, amelynek kialakulása kapcsolatba hozható a nyugati életstílussal. Legnagyobb a cukorbetegek aránya Észak-Amerikában és a Közel-Keleten, ahol a lakosság 10,2 százaléka illetve 9,3 százaléka szenved a betegségben. A betegek több mint fele húsz és hatvan év közötti.

Az elmúlt években drasztikusan növekedett a megbetegedések becsült száma. 1985-ben a kutatók még csupán 30 millió cukorbeteggel számoltak, alig 15 évvel később azonban ez a szám már 150 millióra növekedett. A szövetség attól tart, 2030-ra 432 millió diabéteszes lesz a világon.

A cukorbetegség olyan anyagcserezavar, amely a vércukorszint megemelkedésével jár. Vakságot, a vese működésének leállását, szívinfarktust, agyvérzést okozhat és vezethet végtag-amputációhoz is.

Az érintettek többsége - 85-95 százaléka - 2-es típusú diabéteszben szenved, amely az esetek legalább 60 százalékában megelőzhető lehetett volna. A sport és az egészséges táplálkozás minden esetben segít a betegség kordában tartásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását