2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Elutasították Demjanjuk panaszát

Elutasította német alkotmánybíróság szerdán a náci háborús bűncselekményekkel vádolt John (Ivan) Demjanjuk panaszát.
2009. október 21. szerda 16:50 - HírExtra
A jelenleg müncheni vizsgálati fogságban tartott, ukrán származású Demjanjuk az Egyesült Államokból Németországba történt májusi kitoloncolása ellen emelt ismételten panaszt, azt állítva, hogy a hatóságok megsértették alapvető jogait. Demjanjuk ellen az a vád, hogy a II. világháború idején, 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri náci haláltábor őreként 29 ezer zsidó fogoly megölésében segédkezett. Demjanjuk tagadja bűnösségét.

Az egykori koncentrációs tábori őr azt követően tett ismételten panaszt az alkotmánybírságnál, hogy a müncheni tartomány bíróság októberben elfogadta az ügyészség által összeállított vádiratot, ami fő feltételét jelentette a bírósági tárgyalás megkezdésének. Az ügyészség legfőbb bizonyítéka a perben az 1393-as számot viselő SS-szolgálati igazolvány, valamint egy hivatalos feljegyzés, amely arról tanúskodott, hogy Demjanjukot 1943 márciusában Sobibórba helyezték át.

A karlsruhei bírói testület azonban egyhangúan elutasította Demjanjuk ügyvédjének beadványát. Az alkotmánybírósági határozat nyomán véglegesen megnyílt az út a bírósági tárgyalás előtt, ami várhatóan november 30-án kezdődik meg.

Ivan Demjanjuk a háború után a John nevet felvéve 1951-ben az Egyesült Államokban telepedett le, múltja miatt azonban Washington számára is egyre kényelmetlenebbé vált. Az Egyesült Államok kiadta őt Izraelnek, ahol előbb halálra ítélték, végül azonban bizonyítékok hiánya miatt felmentették. Ezután visszatérhetett az Egyesült Államokba. Később viszont újabb vizsgálat derített fényt arra, hogy Demjanjuk valóban egy az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, s őrként teljesített szolgálatot a sobibóri megsemmisítő táborban. A müncheni ügyészség ez év márciusában adott ki elfogatóparancsot Demjanjuk ellen, és az Egyesült Államok hosszú bírósági huzavona után májusban toloncolta ki őt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását