2024. május 20. - Bernát, Felícia

Rostokkal az asztma ellen?

A sok rostot tartalmazó ételek fogyasztása javítja az immunrendszert, segíti a szervezetet a gyulladásos betegségekkel való küzdelemben - állítják ausztrál kutatók a Nature tudományos magazinban csütörtökön közzétett tanulmányukban.
2009. október 29. csütörtök 18:36 - HírExtra
A Sydneyben működő Garvan kutatóintézet munkatársai szerint a nagy rosttartalmú ételeket - például az aszalt gyümölcsöket és a babot - a belekben lévő baktériumok rövid láncú zsírsavakká alakítják át, melyek enyhítik a gyulladásokat.

Charles Mackay vezetésével ausztrál kutatók amerikai és brazil kollégáikkal együttműködve megállapították, hogy az immunsejtek által használt egyik molekulának - melyről korábban kimutatták, hogy a rövid láncú zsírsavakhoz kapcsolódik - szintén gyulladásgátló hatása van.

"Munkánk fontos pontja, hogy megadjuk a molekuláris magyarázatot, amely összeköti az étrend rosttartalmát az emésztőrendszerben található baktériumokkal és az immunválaszra gyakorolt hatással" - mondta Mackay.

A tanulmány jelzi, hogy az étrend jelentős hatással van az immunválaszra és a gyulladásos betegségekre. "Úgy véljük, a nyugati életmódhoz kapcsolódó étrendi változások hozzájárulnak az asztma, az 1-es típusú diabétesz és más autoimmun betegségek növekvő előfordulásához" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását