2024. május 17. - Paszkál

Obama programja állásokat teremtett

Eddig több mint 650 ezer állást mentett meg vagy teremtett az Obama-kormány gazdasági ösztönző programja - közölte a Fehér Ház.
2009. október 30. péntek 18:18 - HírExtra
A washingtoni hivatalos értékelés szerint jók az esélyek arra, hogy teljesüljön Barack Obama elnök célja: az élénkítő intézkedéseknek köszönhetően jövő év végéig valószínűleg sikerülni fog 3,5 millió munkahelyet megtartani, illetve létrehozni. A Fehér Ház a vállalatoktól, az államoktól és helyi hatóságoktól, továbbá non-profit csoportoktól és egyetemektől kapott legfrissebb, egyelőre nem nyilvános foglalkoztatási adatok alapján közölt statisztikát az ösztönző csomag eredményeiről.

Jared Bernstein elnöki tanácsadó azt mondta: ha azokat a munkahelyeket is beszámítják, amelyek a 288 milliárd dollárnyi adócsökkentéshez kötődnek, akkor az élénkítő programokkal összesen több mint 1 millió állást őriztek meg vagy teremtettek. A tanácsadó rámutatott, hogy a munkahelyteremtési lépések példa nélküli átláthatóság mellett zajlanak, az adófizetők az interneten személyesen is nyomon követhetik a www.recovery.gov kormányzati oldalon, mire fordítja pénzüket a kormány.

A 787 milliárd dolláros ösztönző csomag ellenére - amely egyéb programok, például kedvezményes lakásvásárlási hitelkonstrukciók és a roncsprémium program mellett a gazdaság minél gyorsabb felépülését szolgálja - a munkaerőpiaci helyzet még nem mutatja a javulás jeleit. A Fehér Házra ezért nagy nyomás nehezedik, hogy azt láttassa: az élénkítő intézkedések, ha drágák is, de hatékonyak.

Az amerikai gazdasági kilábalás távlatai még bizonytalanok; a kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy négy hónapig tartó erősödés után a fogyasztói költekezések szintje szeptemberben, az autóvásárlásokat ösztönző kormányzati program befejeződésével visszaesett. Ez felerősíti azt a félelmet, hogy a gazdasági növekedés központi támogatás nélkül lelassul.

A fogyasztói költekezés az előző hónapban 0,5 százalékkal csökkent - ez a legnagyobb visszaesés december óta -, miután augusztusban 1,4 százalékkal nőtt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását