2024. május 19. - Ivó, Milán

Több millióan áram nélkül

Óriási áramszünet keletkezett szerdára virradó éjszaka Brazília két legnagyobb városában, Sao Paulóban, illetve Rio de Janeiróban, és emberek tízmilliói maradtak órákra elektromos energia nélkül.
2009. november 11. szerda 09:18 - HírExtra
A váratlan esemény okát hivatalosan nem közölték, de egyes jelentések szerint a brazil-paraguay-i határon lévő Itaipu vízierőműnél támadtak problémák. Ez a világ második legnagyobb működő vízierőműve: Brazília teljes áramtermelésének 20 százalékát adja. Az országos energiaelosztó központ szerint 17 ezer megawatt energia tűnt el a hálózatból: ez megfelel Sao Paulo brazil szövetségi állam teljes energiafogyasztásának.

A Globo Tv honlapja szerint az áramszünet a két brazil nagyvároson kívül más településeket, így Belo Horizontét és a fővárost, Brazíliavárost is érintette. Az energiaügyi miniszter, Edison Labao szerint a 190 milliós ország huszonhét államából kilencben volt áramszünet, és Rióban volt a legsúlyosabb a helyzet.

A miniszter szerint a vízierőmű környékén komoly viharok voltak, amelyek fákat döntöttek ki, és talán erre vezethető vissza az eset. Mint hozzátette, maga az erőmű működik, ugyanakkor gond van a megtermelt energia továbbításával. A vízierőművet működtető cég egy közleményben szintén a vezetékhálózat meghibásodását mondta a legvalószínűbbnek.

A 6 milliós lakosságú, és 2016-ban olimpiát rendező Rio de Janeiróban az áramszünet káoszt okozott, mivel a közlekedési lámpák is kialudtak. A 12 milliós Sao Paulóban, Dél-Amerika legnagyobb városában pedig leállt a metró. Ugyanakkor a helyzet immár kezd rendeződni Brazíliában, bár például Sao Paulóban még 3 órával az áramszünet kezdete után is sötét van a város nagy részében. Paraguay-ban - amely teljes energiaszükségletének 90 százalékát a vízierőműből kapja - szintén komoly áramszünet volt, de ott csak 20 percig tartott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását