2024. május 14. - Bonifác

Az amerikaik fele nem támogatja a csapaterősítést

Az amerikaiak több mint fele ellenzi az afganisztáni csapaterősítést - közölte friss kutatási eredményét csütörtökön a Gallup intézet.
2009. november 12. csütörtök 20:36 - HírExtra
A megkérdezettek 51 százaléka úgy foglalt állást, nem volna helyes, ha az elnök újabb katonákat küldene a közép-ázsiai országba, 44 százalékuk szerint meg kellene kezdeni az amerikai katonai jelenlét csökkentését. A válaszolóknak csak 35 százaléka érzi úgy, hogy az elnöknek követnie kellene az Afganisztánban állomásozó amerikai erők főparancsnokának ajánlását, és további, mintegy 40 ezer katonát odavezényelni. A felmérésben részt vevők 7 százaléka kisebb csapaterősítést támogat.

Amennyiben Obama több tízezres csapaterősítésről dönt, szembemegy a Demokrata Párt szavazótáborával, amelynek csak 26 százaléka támogatja az afganisztáni katonai parancsnok létszámnövelési kérését. A demokraták 60 százaléka szerint ideje volna megkezdeni az amerikai haderő kivonását Afganisztánból.

Robert Gates védelmi miniszter csütörtökön közölte, hogy Obama elnök még nem döntött az afganisztáni csapaterősítés mértékéről, egyelőre nem adta áldását a nemzetbiztonsági tanácsa által előterjesztett egyik tervre sem. Az elnök - aki előző nap tartotta 8. tanácskozását az afganisztáni stratégiáról - állítólag a csapaterősítési tervek átdolgozását kérte, annak tisztázására, hogy az amerikai erők mikor és milyen körülmények között adják majd át a biztonsági feladatokat az afgán kormánynak.

Karl Eikenberry afganisztáni amerikai nagykövet a múlt héten állítólag két titkos üzenetet küldött Kabulból a Fehér Háznak. Véleménye szerint addig nem szabad újabb csapatokat küldeni, amíg Hamid Karzai miniszterelnök nem bizonyítja, hogy komoly lépéseket szándékozik tenni a korrupció letörésére és a vezetési hiányosságok felszámolására.

A CBS News néhány napja azt jelentette, hogy Obama már elhatározásra jutott, több tízezer újabb katonát fog Afganisztánba küldeni. A Fehér Ház cáfolta a hírcsatorna értesülését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását