2024. május 11. - Ferenc

Tobias Picker operája a Mezzo-operaversenyen

Európai premierként mutatják be Tobias Picker Emmeline című darabját Alföldi Róbert rendezésében a Mezzo-operafesztivál ötödik versenyműveként vasárnap a Szegedi Nemzeti Színházban.
2009. november 16. hétfő 06:36 - HírExtra
A bemutató előtt a Reök-palotában rendezett közönségtalálkozón a rendező elmondta, büszke az előadásra, melyet a New York-i Dicapo Operában állíthatott színpadra.

Tobias Picker 1841-ben kezdődő művének főszereplője Emmeline, aki egy testvére halála után tizennégy esztendősen egy textilgyárban vállal munkát, ahol a gyártulajdonos veje helyzetét kihasználva elcsábítja, és teherbe ejti. A lány nagynénje, Hannah a gyereket születése után egyből nevelőszülőkhöz adja, s még a csecsemő nemét sem árulja el Emmeline-nak. Húsz esztendővel később a címszereplő otthonába albérlőként egy fiatal férfi, Matthew Gurney költözik, aki hamarosan beleszeret a nőbe, majd úgy döntenek, összeházasodnak. Később azonban a házba érkező Hannah Matthew-ban felismeri Emmeline eltitkolt gyermekét. A férfi elmenekül, Emmeline pedig immár végleg egyedül maradva várja vissza fiát.

Alföldi Róbert szerint a görög sorstragédiákat idéző történet azért hat a nézőkre mélyen, mert a mű szereplői között nagyon erős és szenvedélyes szeretet működik.

A rendezőnek - mint mondta - azért egyik kedvence ez az opera, mert Tobias Picker nem ítélkezik egyik szereplő fölött sem, hanem megpróbálja az egyes alakok közötti mély és önzetlen viszonyt ábrázolni.

A történet szinte üres térben fekete, illetve fehér háttér előtt játszódik, így az énekeseknek valóban komoly feladatot jelent, hogy eljátsszák a drámai történetet - fogalmazott a művész.

Az operában három versenyző lép föl: a címszerepet Kristin Sampson amerikai szoprán alakítja, Matthew-t Nyári Zoltán magyar tenor játssza, Hannah-ként pedig Iulia Merca román mezzoszopránt láthatja a közönség.

Az áprilisban kezdődött operaverseny döntőjében összesen öt produkciót mutatnak be, az eredményhirdetés november 17-én lesz a Szegedi Nemzeti Színházban. A megmérettetésen 41 országból több mint háromszáznyolcvanan indultak, a döntőbe tizennégyen jutottak, s közülük választja ki a Fabrizio Melano, a New York-i Metropolitan Opera rendezője vezette zsűri a végső győzteseket. Az eredményhirdetésen adják át a legjobb produkciónak, valamint a legjobb férfi és női énekesnek járó közönségdíjat is, amelyeket az előadásokat a helyszínen, illetve a televízióban követő nézők szavazatai alapján ítélnek oda.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását