2024. május 17. - Paszkál

Nyomoz a rendőrség a választási csalás miatt

Választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást rendelt el a rendőrség csütörtökön a józsefvárosi polgármester-választással összefüggésben - mondta el a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.
2009. november 19. csütörtök 18:33 - HírExtra
Tafferner Éva emlékeztetett rá: a nyomozást azt követően rendelték el, hogy egy nő szerdán a VIII. kerületi rendőrkapitányságon feljelentést tett. A nő elmondása szerint aznap ebédidőben a Diószegi Sámuel utcai nappali melegedőnél egy férfi és egy nő azt mondta az ebédre várakozóknak, hogy pénzt adnak, ha lefénymásolhatják a személyi igazolványukat és lakcímkártyájukat.

A nő elmondása szerint azt is közölték velük, hogy a vasárnapi választáshoz "kire kellene szavazni".

Tafferner Éva beszámolt róla, hogy a nyomozást a BRFK vagyonvédelmi osztálya folytatja le, kihallgatják a feljelentőt és a szemtanúkat is.

Mint mondta, csütörtökön délután az egyik polgármester-jelölt is feljelentést tett ugyanebben az ügyben a VIII. kerületi kapitányságon. Az ő feljelentését csatolják a már elrendelt nyomozás irataihoz.

A Büntető törvénykönyv (Btk.) szerint az követi el a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekményt, aki többek között jogosultság nélkül szavaz, illetve aki arra jogosultat a választásban vagy népszavazásban akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetőleg anyagi juttatással befolyásolni törekszik. A Btk. ezt három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Kocsis Máté, a Fidesz polgármesterjelöltje csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján bemutatta a Hír TV szerdai felvételét, ezen egy nő azt állítja, két férfi és egy nő az MSZP nevében ezer-ezer forintot kínált az ebédért sorban álló hajléktalanoknak, ha megengedik lefénymásolni a személyi igazolványukat. A hajléktalan szerint azt mondták nekik: az adatokra azért van szükség, hogy megakadályozzák a Fidesz győzelmét a vasárnapi választáson - hangzott el a televízió riportjában.

Komássy Ákos, az MSZP jelöltje ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, "semmiféle szavazatvásárlásban, vagy ehhez hasonló tevékenységben semmilyen MSZP-s aktivista nem vett és nem is vesz részt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását