2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kállai Ferenc előtt tisztelegnek

Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművész pályafutását mutatja be a Magyar Távirati Iroda (MTI) Film, Színház, Muzsika című fotóalbum-sorozatának most megjelent harmadik kötete.
2009. november 20. péntek 07:28 - HírExtra
Mint az album szerkesztője, Keleti Éva fotóművész felidézte, szinte pályája kezdete, az ötvenes évek eleje óta ismeri Kállai Ferencet, aki már akkor befutott színésznek számított. "Először talán a Nemzeti Színházban fényképeztem őt, a Ljubov Jarovaja című darabban" - emlékezett vissza a fotóművész.

Keleti Éva mintegy 90 képet válogatott össze Kállai Ferenc hosszú életpályájáról; mint megjegyezte, az album így is csak "kóstoló" lehet, hiszen a 2000-ben a nemzet színészei közé választott művész a kiadványban bemutatottnál sokkal több szerepet játszott. A 128 oldalas kötet azonban Kállai Ferenc színpadi és filmes pályafutása mellett néhány fotó erejéig magánéletébe is bepillantást nyújt - tette hozzá.

Keleti Éva bevallása szerint legkedvesebb Kállai-képét is a színházak falain kívül készítette: egy 1971-es fotóriport egyik felvételén a színművész pulijával a karjában ül házának kertjében. "Ez a fotó egy boldog, kiegyensúlyozott Kállai Ferit mutat" - szólt a képről a fotográfus.

A Magyar Filmtörténeti Alapítvány három felvételén és két, ismeretlen szerzőtől származó fényképen kívül csak MTI-fotókat tartalmazó album képeinek több mint felét Keleti Éva készítette; a kiadványhoz Szakonyi Károly Kossuth-díjas író írt személyes hangú előszót.
A zsebkönyv formátumú kötet végén Kállai Ferenc életrajza, valamint filmbeli és színházi szerepeinek listája olvasható, amelyeket a képaláírásokkal együtt Gajdó Tamás, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa készített.

A fotóalbumot november 23-án Szakonyi Károly mellett Vince Mátyás, az MTI elnöke, a kötet főszerkesztője mutatja be a Symbol Budapest átriumában, az esemény díszvendége - amennyiben egészségi állapota engedi - Kállai Ferenc lesz.

A nemzeti hírügynökség 2007-ben indította útjára Film, Színház, Muzsika című fotóalbum-sorozatát, melynek első kötete Darvas Iván, ez év szeptemberében megjelent második része pedig Törőcsik Mari pályafutása előtt tisztelgett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását