2024. május 17. - Paszkál

Betlehem Budán

Betlehemkiállítás nyílik a művész képeiből, művészeti albumokból, képeslapokból és apró népi Betlehem modellekből a Molnár-C. Pál (MCP) Műterem Múzeumban szombaton Budán, a Ménesi úton.
2009. november 28. szombat 07:30 - HírExtra
Csillag Péter, a művész unokája, a hagyaték gondozója az MTI-nek elmondta, hogy Molnár-C. Pál (1894-1981) festőművész hat, Jézus születésével összefüggő műve, a Betlehem, a Szent Család, a Názáret, a Madonna kis Jézussal és a Menekülés Egyiptomba című. A képek között a falon Teilhard de Chardin jezsuita pap és filozófus gondolatait olvashatják az érdeklődők arról, hogy mit üzen a "megváltó megszületése" az embereknek, ez összefoglalva:" Az ige megtestesült és közöttünk lakozott".

1936-ban pályázatot írtak ki kivágható, hajtogatható Betlehem elkészítésére, ezek közül öt látható a tárlaton. Molnár-C. Pál alkotása festett, fára dolgozott és látható rajta az elegáns udvartartás - a hódoló három király és szolgáik -, amely az újszülött Jézussal trónoló Madonnát üdvözli. A másik négy, pályázatra készült munkát, Emmánuel Béla, Haranghy Jenő, Kontuly Béla és Kákonyi Konstantina alkotását kölcsönkapták - jegyezte meg Csillag Péter.

Emellett apró Betlehemeket is kiállítottak a világ sok országából, többek között Ecuadorból, Chiléből, Mexikóból, Csehországból és Németországból.

A művész unokája beszélt arról is, hogy a következő szombatokon, december 5-én, 12-én és január 10-én egészestés programok lesznek a múzeumban. Először nosztalgia Ki nyer ma?, a Magyar Rádió Játék és muzsika 10 percben című, egykori műsora lesz hallható Meixner Mihály vezetéséve.

A következő alkalommal Karácsonyi Szalont rendeznek az ünnep témakörében, a résztvevők fölolvashatják saját verseiket, novelláikat, január 10-én pedig a Benyus Testvérek Kamaraegyüttese, vagyis tíz testvér muzsikál. A rendezvényeken vásárolhatók művészeti albumok, mesekönyvek, képeslapok és a művész festményeinek reprodukciói.

Csillag Péter fölhívta a figyelmet arra, hogy a múzeummal egybenyitott Tavasz teremben a Triznya Kocsma Budán című kiállítást január 16-ig meghosszabbították. Szőnyi István festőművésznek zebegényi kertet ábrázoló két rajza, valamint Szőnyi Zsuzsa, a művész unokája és férje, Triznya Mátyás itáliai akvarelljei és római lakásuk neves magyar látogatóiról, köztük Illyés Gyuláról, Pilinszky Jánosról és Sebestyén Mártáról készült fotók láthatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását