2024. május 14. - Bonifác

Amber Smith a Corvintetőn előszilveszterezik

Kritikus hangvételű szólólemezzel jelentkezett Poniklo Imre, az egyik legjobb hazai alternatív csapat, az Amber Smith frontembere, aki az új anyagot december 28-án mutatja be a fővárosi Corvintetőn.
2009. november 29. vasárnap 11:45 - HírExtra
A Poniklo című albumon egy-egy dal bevezetéseképpen három filmből is hallható párbeszéd-részlet. A nyitódalt, a Hordozót Fábri Zoltán Az ötödik pecsét című filmjéből Latinovits Zoltán szavai vezetik fel, de szerepel dialógusrészlet a szintén Fábri által rendezett A Pál utcai fiúkból, valamint Makk Károly Szerelem című mozijából is.
"A lemez sok más ok mellett azért is lett magyar nyelvű, mert reagál itthoni dolgokra, témákra. Mindig tetszett, amikor egy előadó egy-egy számát különböző film-, vagy versrészletekkel támogatta meg, mert ez erősíti a dalszövegek mondanivalóját" - fogalmazott Poniklo Imre az MTI-nek.

A zenész együttese, az Amber Smith nemrég jelentette be, hogy csaknem egy évtized után határozatlan ideig szünetelteti tevékenységét. Az Amber Smith lemezeinek többsége angol nyelvű volt. Poniklo, a zenekar énekes-gitárosa kiemelte: élt Londonban és Írországban, és angolul talán könnyebben ír, mert azt egyszerűbben tudja a ritmusra átültetni, most azonban természetesnek érezte, hogy az itteni dolgokra reagáljon, és ezt csak magyarul tehette meg.

A négytagú Amber Smith után Poniklo hármasban rögzítette új anyagát Michael Kentish brit basszusgitárossal (az ő főzenekara a Random Chocolates) és Bátor Bence dobossal, aki szintén tagja az Amber Smith-nek.

"Élőben kicsit nehezebb trió felállásban játszani, több koncentrációt igényel. A kevesebb hangszerrel is az volt a célom, hogy a produkció még jobban elkülönüljön az Amber Smith-től. Az album relatíve gyorsan készült, zenéjét tekintve egyszerű, minimális hangszerelésű verze-refrén a fő forma. Ki akartam énekelni magamból, amit a magyarországi helyzet, emberek kapcsán gondolok" - mondta a frontember.

Poniklo szövegeiben véleményt mond a hazai könnyűzene állapotáról is. A Tomi című dalban például valakinek címezve ezt énekli: "Miért kell dalokat írnod, ha nem szólnak semmiről".

"Valójában nem Tominak hívják a dal ihletőjét, és amit írtam, azt kevésbé gondolom valaki kapcsán konkrétan, mint általánosságban, egy tendencia vonatkozásában. Azt látom, hogy vannak olyan produkciók a magyar könnyűzenében, amelyek látszólag teljesen rendben vannak, csakhogy a dolognak nincs karaktere, az egész egy kliséhalmaz és nem szól semmiről" - mondta Poniklo Imre.
A Fel a fejjel Kristóf címzettje Hajós Kristóf, az akusztikus downtempót játszó The Unbending Trees énekese. Az Amber Smith és a The Unbending Trees egyaránt ért el sikereket külföldön az elmúlt években, előbbi elsősorban Németországban, az utóbbi Angliában.
"A szó klasszikus értelmében ma is nehéz egy magyar zenekarnak külföldön befutni, ugyanakkor az elért eredményeket nem lehet feketén-fehéren értékelni. Alapvetően az Amber Smith és a The Unbending Trees is kisebb klubokban játszott kint, ám ez is szép eredmény, és óriási dolognak tartom, hogy olyan ismert nevekkel dolgoztunk együtt, mint Robin Guthrie a Cocteau Twins-ből vagy Ben Watt és Tracey Thorn az Everything But The Girl-ből" - fejtette ki a zenész.
Az Amber Smith tavaly megjelent lemeze, az Introspective itthon sikeres volt, az album széles körben ismertté tette a zenekart, idén a cd Fonogram-díjat is kapott a legjobb hazai alternatív album kategóriában. A csapat nemrég mégis úgy döntött, egy időre szünetelteti a tevékenységét.
"Talán paradoxnak tűnhet, de éppen azért tartunk szünetet, mert az Amber Smith nagyon fontos számomra, és minőségi munkával akarunk előrukkolni. Ez lehet, hogy két hónap múlva lesz, lehet, hogy csak két év múlva. A most megjelent albumon található dalokat eleve nem Amber Smith-számoknak írtam" - jegyezte meg Poniklo Imre.
Az album keverési munkálatait az ismert brit hangmérnök, George Shilling végezte; ő korábban olyan előadókkal dolgozott együtt, mint a Primal Scream, Bernard Butler, a Teenage Fanclub vagy Yazz.
A Twelvetones Records által kiadott Poniklo-album bemutatója december 28-án lesz a fővárosi Corvintetőn.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását