2024. május 18. - Erik, Alexandra

Jimi Hendrix Memorial Band

Jimi Hendrix születésnapja tájékán, november végén koncertek, fesztiválok idézik fel a gitárfenomén zenéjét. Magyarországon is sokak példaképe a rockot és a bluest forradalmasító zenész, és nem csak az idősebbek hallgatják ismert dalait. Szagán György és a Jimi Hendrix Memorial már több mint egy évtizede játssza a Hey Joe-t, a Purple Haze-t és más klasszikusait.
2009. december 3. csütörtök 10:36 - HírExtra
- Akkortájt született, amikor Hendrix meghalt, hogyan találkozott zenéjével?

- Szerelem volt első hallásra. Egy lemezére bukkantam egy kőbányai klubban, azóta őrzöm. Sokféle zenét hallgatok, játszom. Máig ő az egyik legnagyobb, de nem kizárólagos kedvencem. A Wind Cries Mary ragadott meg először. Nem csak Hendrix gitárhangzása, hanem az egész trió megszólalása is más volt, mint bármi, amit korábban hallottam.

- A zene iránti érdeklődésem gyerekként az ABBA-val kezdődött, a Beatlesszel folytatódott. Az összes Beatlest felvettem a rádióból. Később jött a kemény rock. A nyolcvanas évek elején vettem első bolgár gitáromat 500 forintért. Elkezdtem ismerkedni a Led Zeppelin, az Allman Brothers muzsikájával. Kis szerencsével hozzájuthattam a Cactus, a King Crimson és más nagyságok lemezeihez is. Jimi Hendrix viszont más világot nyitott. Ahogy dobosunk, Váti András vallja, "ez egy őrült gitáros, egy őrült basszusgitáros és egy őrült dobos zenéje".

- További kedvenc gitárosok?

- A teljesség igénye nélkül: Duane Allman, Albert Lee, Jeff Beck és Jerry Reed.

- Mikor alakult a Memorial Band?

- A 90-es évek közepén voltak az első alkalmi jamek. Később Falaky Zsolt, akkori basszistánk javaslatára kezdtük zenekarnak nevezni magunkat. Ö a Memorial szülőatyja. Sokan megfordultak a zenekarban, a mai felállás 2008 tavasza óta működik Váti András dobossal és Berta Zsolt basszusgitáros-énekessel. A gitár mellett én énekelek. Úgy 4-5 éve "fut a szekér" a Memorial Banddel, sokfelé ismernek minket a klubhálózatban.
- Fantasztikus sikert arattak idén a Szigeti fesztiválon.

- A Sziget mindig bejön. 1998-ban léptünk fel először, majd 2000-ben, utána 2003-ban. A külföldi hallgatóságnak is köszönhettük a frenetikus a fogadtatást. Ennek a zenének egyre kisebb a tere, a Szigeten korábban a blues színpad volt az egyik legnagyobb, most blues kocsmáról beszélhetünk, pedig nincs kevesebb zenekar. Évente változnak a fellépők, mint Pakson, a Gastroblues fesztiválon. Ott 2006-ban voltunk legutóbb.
- Eléggé háttérben van ez a zene.

- Mindig rétegzene volt, a rádióból sem ez szól. Igazán mélyen csak kevesen ismerik, hívei viszont nem kötődnek egy korosztályhoz.

- Kedvenc Hendrix-száma?

- Nincs ilyen, talán az Easy Rider, de a Purple Haze-t is nagyon szeretem. Számomra az Experience időszaka változatosabb, a Band of Gypsys néhány hónap volt csupán, de hiányozna, ha nem lenne.

- Hazai gitáros példaképek?

- Mindig Bartha Tamás soundját kedveltem a legjobban. Nagyon szeretem Karácsony János, Tátrai Tibor játékát is. Többeknek voltak olyan korszakai, amelyek tetszettek, nem emelnék ki senkit. Kritikus alkat vagyok, főként magammal szemben. Lenne mit csiszolni technikámon, jobban karban tarthatnám magam, de lefoglal a két kis gyerekem. Reméljük, hogy az idén harmadszor - ezúttal a Fonóban - megrendezett Hendrix-fesztivál bővíti lehetőségeinket. A külföldi fellépőkkel megismerkedve már eljutottunk határon túlra is, például Olaszországba, Ausztriába, Lengyelországba, Szlovákiába. Fesztivál ígérkezik Ausztriában és Svédországban is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását