2024. május 16. - Mózes, Botond

Különleges tárlatvezetések a Nemzeti Galériában

Még az év végéig látható a Magyar Nemzeti Galériában Szinyei és Munkácsy egy-egy Amerikában őrzött alkotása. A két különleges képről pénteken egy Szinyei-dédunoka beszél a közönségnek, egy héttel később pedig Kornis Mihály író várja személyes tárlatvezetésre az érdeklődőket a budavári múzeumban.
2009. december 9. szerda 19:39 - HírExtra
Tavasszal érkezett az Egyesült Államokból Budapestre, a Kogart Ház Az impresszionizmus sodrában című kiállítására Szinyei Merse Pál Anya és gyermekei 1, valamint Munkácsy Mihály Szénagyűjtés című alkotása. A tárlat zárása óta a két különleges alkotást a Nemzeti Galéria állandó kiállításának részeként láthatta a közönség, ám az év végén visszatérnek a New Brunswick-i Zimmerli Art Museumba, ahol a tartós letétbe helyezett Salgó-gyűjtemény részeként őrzik mindkettőt - közölte a Nemzeti Galéra sajtóosztálya az MTI-vel.

Szinyei Merse Pál 1868-69-ben még a müncheni akadémia Piloty-osztályán festett munkája, amely elkészülte után azonnal Amerikába került, a Kogart Ház kiállításán volt először látható Magyarországon. Munkácsy képét a Nemzeti Galéria négy évvel ezelőtti Munkácsy-kiállításán láthatta először a magyar közönség. Mindkét alkotás a 2005-ben elhunyt Nicholas M. Salgo (Salgó Miklós) magyar származású pénzügyi szakember, nyolcvanas évekbeli budapesti amerikai nagykövet gyűjteményének darabja.

Mielőtt a képek visszatérnek őrzési helyükre, Szinyei Merse Pál monográfusa - és dédunokája -, Szinyei Merse Anna művészettörténész tart előadást az alkotásokról a Magyar Nemzeti Galéria Szinyei-termében december 11-én pénteken délután.
Különleges programmal "ajándékozza meg" a múzeum december 17-én csütörtökön is a közönséget. Záróra után 19 órától Kornis Mihály segítségével az író szemén keresztül ismerhetik meg a gyűjtemény remekműveit az érdeklődők.

"Kedves Barátom! Szeretnék megmutatni Önnek néhány festményt, amit így még biztosan nem látott. Titokzatos sétára hívom. Vár az éden, ami itt van. Csak mi felejtünk ott lenni. Jöjjön velem: legyünk jelen" - invitál az író, aki kötetlen tárlatvezetésre és beszélgetésre várja a művészeteket kedvelőket.

Mindkét programon az állandó kiállításra szóló belépőjeggyel lehet részt venni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását