2024. május 16. - Mózes, Botond

Sikeres lesz a klímacsúcs?

Határozott megállapodás születhet Koppenhágában, melynek végrehajtása azonnal megkezdődhet a klímacsúcs után - jelentette ki az ENSZ-főtitkár a világszervezet New York-i központjában adott nyilatkozatában.
2009. december 9. szerda 11:02 - HírExtra
Ban Ki Mun kifejtette: a klímacsúcs sikeréhez az szükséges, hogy a fejlett országok ambiciózus vállalásokat tegyenek szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésére, a fejlődő országok pedig ugyancsak ambiciózus eszközökkel próbálják csökkenteni kibocsátásukat. A főtitkár szerint azt is tartalmaznia kell a Koppenhágában elérendő megállapodásnak, hogy a gazdag országok vállalják: pénzügyi és technológiai támogatást nyújtanak a fejlődőknek.

Az AP hírügynökség szerint a főtitkár kijelentése azt jelzi, hogy az ENSZ elképzelése szerint a Koppenhágában elérendő politikai megállapodás rendelkezéseit rövid időn belül - már a várhatóan jövőre megkötendő jogi erejű szerződés elfogadása előtt - végre kell hajtani.

Ban Ki Mun kitért arra is: közeledik egymáshoz a fejlett és fejlődő országok állásopontja az utóbbiaknak 2012-ig nyújtandó 10 milliárd dolláros támogatásról, mely zöld beruházások finanszírozását és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást szolgálná. Az ezen felüli támogatásokról Koppenhágában és azt követően is folytatódnak majd az egyeztetések - tette hozzá.

A főtitkár elmondta: személyesen nyitja majd meg a klímacsúcs december 15-én kezdődő magas politikai szintű zárószakaszát, melyre 105 vezetőt vár a világ minden részéről. Külön kiemelte Barack Obama amerikai elnököt, valamint Ven Csia-pao kínai és Manmohan Szingh indiai miniszterelnököt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását