2024. május 18. - Erik, Alexandra

Csehországban engedélyezik kis mennyiségű kábítószer birtoklását

Január 1-jétől nem büntetik Csehországban, ha valaki bizonyos kábítószereket kis mennyiségben saját használatra magánál tart.
2009. december 15. kedd 08:07 - HírExtra
A kábítószerek "kis mennyiségének" pontos nagyságáról hétfőn döntött a kormány. Bizonyos drogok használatát a január 1-jén életbe lépő új büntetőtörvénykönyv engedélyezi. A kormány döntése alapján a "kis mennyiség" heroin esetében legfeljebb 1,5 gramm, kokainnál legfeljebb 1 gramm, a pervitinnél pedig 2 gramm. Marihuánából maximum 15 grammot tarthatnak maguknál a csehek januártól. Hasisnál a felső határ öt gramm, ecstasy esetében négy tabletta, míg az LSD esetében 5 adag. Daniela Kovárová igazságügyi miniszter szerint a mennyiségek meghatározásánál a kormány a bíróságok eddigi gyakorlatából indult ki.

Az említett mennyiség az, amelynél a bíróság elnéző volt, s nem alkalmazta a drogtartást eddig teljesen tiltó törvényt. A cseh kormány egy hete tárgyalt először erről a témáról, de végleges döntés akkor nem született. A kemény drogok - tehát a heroin és a kokain esetében - a kormány javaslata eredetileg két grammot engedélyezett volna, de az e heti, újabb szakértői egyeztetések alapján ezt az adagot másfél grammra csökkentették.

Az igazságügyi és a belügyi tárca vezetője ugyanakkor feladatul kapta, hogy fél éven belül értékeljék ki, milyen hatással volt ez a törvénymódosítás a kábítószer-használatra, illetve az azzal összefüggésbe hozható törvénysértések alakulására. A megengedettnél nagyobb mennyiségű drog tartása bűncselekménynek fog számítani, amiért akár két év börtönt is kaphat az illető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását