2024. május 16. - Mózes, Botond

Ünnepi gyerekveszély

Ha a felnőttek nem figyelnek eléggé, a gyerekek nemcsak csodálják a csillogó díszeket, hanem összetörik, megkóstolják vagy a szemükbe kenik, és az ilyen baleseteknek súlyos, jóvátehetetlen következményei lehetnek. Sürgősségi gyermekgyógyászok tapasztalatait és tanácsait a Journal of Pediatric Emergency közölte.
2009. december 30. szerda 18:11 - HírExtra
Amir Kimia és munkatársai az egyik legnagyobb bostoni gyermekkórház baleseti részlegének dokumentációját nézték át. Úgy tapasztalták, hogy különösen veszélyesek a jelentős ünnepek, mint a karácsony, amikor a felnőttek figyelme megoszlik a különféle tennivalók között.

A kórházba szállított gyerekek 56 százaléka lenyelt vagy részben megevett valamilyen üvegdíszt, esetleg elektromos égőt. Az üvegtárgyak gyakran okoztak vérzést a szájüregben vagy valahol a gyomorban, belekben. A sürgősségi osztályra kerülők többsége két-három éves, 45 százalékuk lány volt. Szinte mindenkinél kellett röntgenvizsgálatot végezni és minden harmadik-negyedik sérült műtéti kezelésre szorult. Két gyereket áramütés is ért a baleset következtében. Gyakran volt szükség a száj, az arc varrattal történő ellátására, ami a legjobb műtéti technika esetén is maradandó heggel, arctorzulással járhat.

A kutatók hangsúlyozzák: a gyermekgyógyászoknak folyamatosan kellene a szülőket emlékeztetni arra, hogy a különféle dísztárgyakat a lakás minden pontján biztonságosan helyezzék el. A karácsonyfán a díszeket olyan magasra tanácsos tenni, hogy a kicsi gyerekek semmiképp se érhessék el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását