2024. május 16. - Mózes, Botond

Húszmillió eurós gyorssegély Haitinak

Húsz millió euró gyorssegélyt nyújt az Európai Unió a múlt héten pusztító erejű földrengés által sújtott Haitinak - közölte hétfőn Brüsszelben Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
2010. január 18. hétfő 18:13 - HírExtra
Ashton elnökletével rendkívüli tanácskozást tartottak az EU-országok humanitárius segítségnyújtással, illetve fejlesztési támogatással kapcsolatos kérdésekben illetékes szakminiszterei, hogy összehangolják a karibi szigetország gyors megsegítésének teendőit. A miniszterek emellett hosszabb távú újjáépítési támogatásról is tárgyaltak.

"E tragédia nyomán a földgolyón mindenkinek jelentős erőfeszítéseket kell tennie, hogy segítsünk az országnak. Ezt meg is fogjuk tenni, és ez most csak a folyamat kezdete" - mondta Ashton a húszmillióról.

A magyar nagykövet közlése szerint a tagállamok végül összesen 92 millió euróra tettek felajánlást, ebből Magyarország százezer eurót vállalt. Iván Gábor ehhez a brüsszeli ülésen hozzátette: a kormányzati segítség mellett önként civil támogatást is kap Haiti a magyaroktól, egyházi, szeretetszolgálati tevékenység formájában.

A 92 milliót az Európai Bizottság forrásaiból 30 millióval kiegészítették, így 122 millió euró az azonnali uniós támogatás összege. Ezen felül további száz milliót szán az EU arra, hogy segítse Haitin az alapvető infrastruktúra helyreállítását.

A miniszterek emellett hosszabb távú támogatásról is tárgyaltak. Karel De Gucht, aki a jelenlegi Európai Bizottságban a humanitárius segítségnyújtás és fejlesztési támogatás tárcáját irányítja, elmondta: tervet kívánnak kidolgozni Haiti újjáépítésére, és át kell tekinteni, milyen hozzájárulásokra lehet számítani az uniós tagállamoktól.

Egyes uniós tisztségviselők becslése szerint akár a 200 millió eurót is elérheti majd a teljes EU-támogatás. A tagországok illetékes miniszterei egyetértenek abban, hogy ezen túlmenően szélesebb nemzetközi konferenciát kell tartani Haiti megtámogatásáról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását