2024. május 13. - Szervác, Imola

A hideg tél a városokba tereli a pásztorokat

Az állatállománnyal már végzett, és most a nomád pásztorokat is a városokba tereli a dermesztő tél Mongóliában, ahol a segélyszervezetek is tehetetlenek.
2010. január 30. szombat 11:28 - HírExtra
A pásztorok a főváros, Ulánbátor peremén álló bodegákban húzzák meg magukat a mínusz 40 fokos hideg elől. A fagyos tél decemberben érte el az Oroszország és Kína közé szendvicsként beékelődő országot, amelyet előzőleg nyáron szárazság sújtott.

Az erős havazással párosuló hideg az ázsiai ország 21 tartományából 19-et sújt, az országban a Vöröskereszt önkéntesei sem tudnak segítséget nyújtani a mindenüket elvesztett nomád pásztoroknak.

A Vöröskereszt kelet-ázsiai részlege olyan felvételeket készített, amelyeken kutyák és madarak lakmároznak a döglött tenyészállatok húsából. Ez komoly egészségügyi gondokhoz vezethet, az ellátás hiánya pedig csak súlyosbíthatja azt - hívta fel a figyelmet Francis Markus, a segélyszervezet szóvivője. A Vöröskereszt sem lisztet, sem pedig cukrot és olajt vagy más ellátmányt - például cipőket és takarókat - sem tud eljuttatni a nélkülözőknek a hideg miatt, az utak ugyanis többnyire járhatatlanok.

A rendkívüli tél meggátolhatja az ország élelmiszerellátását és tovább súlyosbíthatja a szegénységet - hívta fel a figyelmet Mongólia helyzetére a héten az ENSZ.

A mongol kormány hivatalos becslése szerint az országban egymillió állat pusztult el, más források azonban kétmillióra teszik ezt a számot. A fagyos idő akár áprilisig is kitarthat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását