2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A jogászok persze megússzák

Az amerikai kormány szerint szakmai kötelességszegést követett el az a két volt igazságügy-minisztériumi jogász, aki emlékeztetők formájában felhatalmazást adott a Pentagonnak arra, hogy gyakorlatilag kínzással csikarjon ki információt a terrorizmussal gyanúsított külföldi őrizetesekből, de ezért nem fognak büntetést kapni egy hamarosan megjelenő kormányjelentés szerint.
2010. január 31. vasárnap 15:32 - HírExtra
Az egyik jogász Jay S. Bybee, aki igazságügyi miniszterhelyettes volt George Bush kormánya idején, és vezetésével a tárca jogtanácsosi részlege a jogos önvédelem alapján igazolhatónak nevezte egy 2002-ben készített memorandumban a kínzás alkalmazását a terrorizmus elleni harcban.

Azt írták: a gyanúsítottak kínzása igazolható, ha annak megelőzését szolgálja, hogy az al-Kaida terrorhálózat újabb terrortámadásokat kövessen el az Egyesült Államokban. Egyébként pedig a mérsékelt, gyorsan múló fájdalom okozása nem szükségszerűen jelent kínzást - érveltek. Ez alatt például a hírhedt, úgynevezett vízbefojtásos módszert értették.

Ennek előzménye, hogy a Központi Hírszerzési Ügynökség (CIA) eligazítást kért ahhoz, hogy milyen szabályokhoz kell tartania magát az Afganisztánban és másutt elfogott személyeknek, az al-Kaida magas rangú tagjainak a vallatásánál.

A jogtanácsosi részleg egy évvel később is készített egy memorandumot a kínzás igazolásáról, akkor már John Yoo vezetésével. Ez az emlékeztető egyebek mellett arra hivatkozott, hogy az elnök háborús időkre vonatkozó főparancsnoki hatalmát nem korlátozzák az ENSZ kínzás elleni egyezményei. Az emlékeztetőt azonban gyorsan, már 2003 decemberében visszavonták.

A kormányjelentés valószínűleg felháborodást vált ki jogvédő csoportokból, amelyek szerették volna, ha szankcionálják ezeket a jogászokat.

Bybee jelenleg egy fellebbviteli bíróság bírája, Yoo pedig a Kaliforniai Egyetem egyik jogász professzora.

A kormányjelentés tartalmáról a Newsweek című amerikai hetilap szerzett értesülést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását