2024. május 18. - Erik, Alexandra

Megveszik a lopott banki adatokat?

A pénzügyminiszter zöld jelzést adott az állítólagos németországi adócsalókat leleplező, lopott svájci banki adatokat tartalmazó DVD-lemez megvásárlására. Minderre maga Wolfgang Schäuble utalt az Augsburger Allgemeinen című lapnak adott interjújában.
2010. február 2. kedd 17:33 - HírExtra
"Elvben a döntés megszületett" - jelentette ki a miniszter, aki szerint a kormány nem is cselekedhetett volna másként. Egy informátor a múlt hét végén 2,5 millió euróért ajánlotta fel a lemezt a német államnak. A DVD 1500, svájci bankszámlával rendelkező állítólagos német adócsaló adatait tartalmazza.

Az informátor - akinek állampolgárságát hivatalosan nem közölték - előzetesen öt számlatulajdonos adatait rendelkezésre bocsátotta, és a hatóságok minden esetben megállapították az elkövetett adócsalást.

Wolfgang Schäuble emlékeztetett arra, hogy a német hatóságok 2 évvel ezelőtt is hasonló módon jártak el. "Most sem dönthetünk másként" - jelentette ki.

2008-ban a hírszerzés közreműködésével csaknem 5 millió eurót fizettek egy liechtensteini informátornak, aki mintegy 700 német adócsalót leplezett le. Akkor az önkéntes adózások, illetve a kirótt büntetések nyomán mintegy 170 millió euró folyt be az államkasszába.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a lopott adatok megvételének nincs jogi akadálya. Emlékezetett arra, hogy a két évvel ezelőtti liechtensteini botrány kapcsán eddig egyetlen német bíróság sem emelt kifogást a lopott adatok bizonyítékként történő alkalmazása ellen.

Angela Merkel kancellár már korábban egyértelműen a lopott adatok megvásárlása mellett foglalt állást. A kancellár szerint az adócsalókat minden eszközzel, még ilyen áron is üldözni kell. "Minden józan ember tudatában van annak, hogy az adócsalókat felelősségre kell vonni" - hangsúlyozta Merkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását