2024. május 19. - Ivó, Milán

Újra iskolapadban a Haiti gyerekek

Közel három héttel a Haitit megrázó pusztító földrengés után a szigetország katasztrófától kevésbé sújtott vidékein újra iskolapadba ültek a diákok.
2010. február 2. kedd 11:45 - HírExtra
A fővárosban, Port-au-Prince-ben azonban várhatóan még hetekbe telhet, mire újrakezdik az oktatást. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) becslései szerint a főváros iskoláinak háromnegyede megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott. A földrengés előtt 600 gyerek járt iskolába.

"A gyereket mélyen megrázta a katasztrófa, nagyon sokan elveszítették szüleiket vagy közeli rokonaikat" - írta le a helyzetet Vladimir Constant, az UNICEF pszichológusa, aki felhívta a figyelmet arra, hogy valójában senki sem tudja, hány gyerek maradt árván a katasztrófa nyomán. Az ENSZ-szervezet mindesetre összeírja az egyedül tengődő gyerekeket.
A Port-au-Prince-től távolabb eső iskolák most olyan tanulókat is befogadtak, akik szüleikkel együtt a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés után hagyták el a fővárost. Becslések szerint a január 12-i természeti csapást követően mintegy 300 ezren kerestek menedéket vidéken.

Szakemberek ismételten figyelmeztetnek arra, hogy senki se ringassa magát a biztonság hamis illúziójában, mert még további erős utórengésekre lehet számítani. Eric Calais francia földrengésszakértő a haiti RFM adón elmondta, hogy akár a Richter-skála szerinti 5,5 erősségű mozgások is megrázhatják a szigetországot.
Óvott attól, hogy az iskolákat és a kórházakat ugyanolyan módon építsék fel, mint korábban. Szerinte a helyreállítás során sokkal nagyobb gondot kell fordítani a földrengésbiztos technikák alkalmazására. Javasolta szeizmográfhálózat mielőbbi megteremtését is, hogy rögzíteni lehessen a földmozgásokat.

Beszélt arról is, hogy Japánhoz hasonlóan a haiti gyerekeknek is már kisdiákkorukban meg kellene tanítani, hogy mi a teendő természeti katasztrófa esetén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását