2024. május 18. - Erik, Alexandra

Clinton fellépését sürgeti a szlovák nyelvtörvény ügyében az AHF

Az egyik vezető amerikai magyar szervezet levélben sürgette Hillary Clinton amerikai külügyminisztert, hogy nyíltan és egyértelműen fejezze ki aggodalmát az "elfogadhatatlan" szlovák nyelvtörvény miatt.
2010. február 3. szerda 21:57 - HírExtra
Az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) - amely szerdán juttatta el a levél másolatát az MTI-nek - arról írt: a nyelvtörvény a szlovák kormány magyar kisebbséggel szembeni türelmetlenségének legújabb megnyilvánulása, jóllehet Szlovákia a kisebbségi jogok tiszteletben tartását ígérte a NATO-ba és az EU-ba történt felvétele előtt.

Az 1906-ban alapított AHF, amely az egyik legnagyobb amerikai magyar ernyőszervezet, úgy foglalt állást: a diszkriminatív nyelvtörvény korlátozza vagy megszünteti a kisebbségi nyelvek használatát a közszférában, s ezzel fenyegeti a magyar kisebbség kultúráját, alapvető szabadságjogokat sért. A nyelvtörvény nemcsak jelentős békétlenséget szült Szlovákián belül, hanem a NATO egységét is fenyegeti két tagországa közötti feszültség fokozásával - olvasható a levélben.

A Frank Koszorús társelnök által jegyzett levél a magyar kisebbséggel szembeni kormányzati türelmetlenség kapcsán megjegyezte: "nem meglepő", hogy a szlovák kormánykoalíció tagja a Szlovák Nemzeti Párt, amelynek elnöke, Jan Slota "idegengyűlöletéről ismert".

Az AHF értékelése szerint az Egyesült Államok mindeddig erőtlenül reagált az ügyben, ezért azt javasolta a külügyminiszternek: vesse fel a nyelvtörvény elfogadhatatlanságának kérdését Szlovákia előtt. Hozzátette, a törvény nincs összhangban Szlovákia kötelezettségvállalásaival, a nyugati értékekkel, a demokrácia elveivel és a nemzetközi normákkal.

Az AHF novemberben a washingtoni látogatáson tartózkodó Ján Kubis szlovák külügyminiszternek is levelet küldött, amelyben aggodalmát fejezte ki "a szlovákiai magyar kisebbséggel szembeni intoleráns és diszkriminatív politika és lépések" kapcsán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását