2024. május 19. - Ivó, Milán

Oroszországot be kell vonni?

Oroszországot szorosabban be kell vonni az afganisztáni rendezésbe - jelentette ki vasárnap a NATO főtitkára.
2010. február 7. vasárnap 14:20 - HírExtra
A Münchenben zajló nemzetközi biztonsági konferencia zárónapján elhangzott felszólalásában Anders Fogh Rasmussen hangsúlyozta: a NATO Oroszország, egyben a többi szomszédos állam szorosabb bevonására törekszik annak érdekében, hogy mielőbb úrrá legyen az afganisztáni helyzeten. "A problémát nem tudjuk egyedül megoldani Afganisztán határain belül" - fogalmazott a főtitkár, aki szerint a Pakisztánnal való együttműködés önmagában nem elegendő. Rasmussen emlékeztetett arra, hogy az atlanti szövetség mind politikai, mind katonai téren együttműködik Pakisztánnal.

Ez azonban kevés - tette hozzá, utalva arra, hogy a rendezést célzó erőfeszítésekbe be kell vonni Oroszországot, sőt Indiát és Kínát is. A főtitkár szerint Oroszország osztja a NATO Afganisztánnal kapcsolatos biztonsági aggodalmait. Amennyiben az ázsiai ország ismét terroristák visszavonulási területévé válna, ezek onnan könnyen előre nyomulhatnak Közép-Ázsián át egészen Oroszországig - figyelmeztetett Rasmussen. Utalt arra is, hogy az Afganisztánból kiinduló kábítószer-kereskedelem nagy problémát jelent Moszkva számára is. Mindennek alapján úgy vélekedett, hogy van helye az eddiginél erőteljesebb orosz közreműködésnek az afganisztáni rendezésben.

A NATO vezetője úgy értékelte, hogy az ázsiai országban nem megfelelő az együttműködés a különböző nemzetközi szervezetek között. Nincs közös tervezés, nincs közös fellépés - sérelmezte Rasmussen, aki szerint ennek véget kell vetni. Oroszország katonákkal nincs jelen Afganisztánban, viszont közvetett módon - a többi között a területén keresztül történő áruszállítások engedélyezésével - támogatja az ottani nemzetközi szerepvállalást.

A főtitkár szólt arról is, hogy a NATO-nak egyfajta globális biztonsági központtá kell válnia. Szavai szerint ez nem egy állandó globális katonai aktivitást jelentene, hanem azt, hogy a szövetség a különböző biztonsági partnerségek hálózatának csomópontjává, illetve nemzetközi biztonsági kérdésekben tanácsadói központtá válhatna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását