2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fizetésemelés, mézcímkézés, "cigányozás" - mit csináltak EP-képviselőink az év elején?

MSZP-Jobbik egyetértés? Ha pénzről van szó, miért ne! Ez, de sok más nyalánkság is kiderül a magyar EP-képviselők januári munkáját értékelő összeállításunkból.
2010. február 10. szerda 07:39 - Nagy András
Csípős beszólások

Bajnai mobilon gratulált Andornak
Bajnai Gordon miniszterelnök telefonon gratulált Andor László új magyar európai uniós biztosnak, miután az Európai Parlament kedden megszavazta az új összetételű Európai Bizottságot.
MTI
Az Európai Parlament januári munkáját a leendő biztosok meghallgatása dominálta. A honi képviselők nemcsak Andor László magyar jelölt sikeres meghallgatásán voltak aktívak, hanem másokén is szerepet vállaltak. Ezek többsége ugyanakkor meglehetősen „magyaros” alakításnak bizonyult.

Győri Enikő (Fidesz) például az öszödi beszédből idézve kérdőjelezte meg Joaquín Almunia biztosi pártatlanságát, amiért az szerinte a 2006-os kampányban segített a magyar szociknak eltitkolni a költségvetési hiányt. Schöpflin György az EU "külügyminiszterét”, Catherine Ashtont kérdezte arról, hogy külpolitikai szemléletét a gazdasági érdekek vagy a emberi jogi megfontolások dominálják...

Morvai képviselő-asszony (Jobbik) a változatosság kedvéért a 2006. októberi rendőri túlkapások európai szintre emelésével próbálkozott Cecilia Malmströmnél, az uniós belügyekért felelős svéd biztos-jelölt meghallgatásán. Ő azonban jelezte Morvainak, hogy a kérdés nem uniós, hanem nemzeti hatáskörbe tartozik.

Ám az igazi műsor főszereplője nem a Jobbik nagyasszonya, hanem Járóka Lívia és Szájer József néppárti kettős volt. Járóka, az EP egyetlen cigány származású képviselője még Andor László meghallgatásán dobta be Sefcovic szlovák biztos-jelölt öt évvel korábbi, a romákat sújtó negatív kijelentését. Szájer egy jövendőbeli biztostól elfogadhatatlannak nevezte Sefcovic mondatát, ideiglenesen veszélybe sodorva a szlovák jelölt sikerét. Sefcovic végül gond nélkül vette az akadályt, bár Szájer még morgott valami olyasmit, hogy a szlovák tag válasza nem kielégítő. Az már csak az utójáték volt, mikor néhány nappal később Járóka Líviának már a Fidesz romaellenességét kellett cáfolnia brüsszeli berkekben…

Bokros Lajos ezúttal spanyoljával villogott

Akadt azért méltó magyar megszólalás is: a Haitit romba döntő földrengés kapcsán Surján László (Fidesz) jelenthette be, hogy az EU 300 millió euróval segíti a természeti csapás sújtotta karibi országot, példát mutatva ezzel az egész világban.

Bokros Lajos (MDF) az idei évet is ott és úgy folytatta, mint az előzőt: januárban is kevés aktivitást mutatott „Európában”. (Annál többet Budapesten, de hát a kampány már csak ilyen önző, egész embert kívánó jószág.) Bokros egyetlen EP-hozzászólását – már-már szokásához híven – nem magyarul, hanem idegen nyelven, most épp spanyolul ejtette meg: Luis Zapareto-t kérdezte országa és Európa munkanélküliség elleni harcáról.

Mint írtuk, Morvai Krisztina továbbra se bír lekattanni „monnyonle!” stílusáról, s beszél ötödik hónapja újra meg újra a 2006-os magyarországi rendőri túlkapásokról tökéletesen irreleváns környezetben. (Januárban éppen az iráni nukleáris veszélyről szóló vitában hozta fel a témát…)

Egy másik alkalommal Morvai az afrikai, karibi és csendes-óceáni országokról szóló mezőgazdasági ülésen „remekelt”: szerinte az EU-nak nem etetnie kellene Afrikát, hanem a kontinens élelmiszer-önrendelkezése mellett kellene határozottabban kiállnia. (Kész szerencse, hogy elvbarátja, Balczó Zoltán csöppet értelmesebben a koppenhágai klímaegyezmény és a spanyol elnökség kapcsán szólalt fel az EP ülésein.)

Szegedi Csanád, a harmadik számú Jobbikos képviselő a Duna menti népekről beszélt - különösebb köszönet nélkül. Szerinte a Duna-régió csak akkor maradhat stabil, ha „véglegesen felszámolják a németeket, osztrákokat és magyarokat diszkrimináló Beneš-dekrétumokat”. Szegedi a csehek mellett a szlovákokat is kiosztotta: kezdeményezte Szlovákia uniós tagságának felfüggesztését, mivel északi szomszédunk – a képviselő szerint – a nyelvtörvénnyel megsértette az uniós alapértékeket.

MSZP-Jobbik egyetértés? Ha pénzről van szó, miért ne!

A koppenhágai kudarc után sem enged idealista klímavédelmi célkitűzéseiből Glattfelder Béla (Fidesz). A nemzetközi kereskedelmi szabályok reformjára utalva  például kijelentette, hogy nemcsak korrekt, de zöld kereskedelemre van szükség, amely megakadályozza, hogy a kereskedelmi tevékenységek általi szén-dioxid kibocsátás tovább növekedjen a világban.

Egészen konkrét feladatot pipált ki ugyanakkor Deutsch Tamás. A fideszes politikus leadta jelentését az Európai Beruházási Bank 2008-as tevékenységéről, amelyről várhatóan áprilisban szavaz az EP. (Deutsch az anyagban gyorsnak és hatékonynak ítéli az EBB válságkezelő intézkedéseit és egy európai bankfelügyeleti rendszer kiépítését szorgalmazza.)

Egy meglehetősen régóta ragadó probléma kapcsán Glattfelder ugyanakkor a siker édes ízét is megérezhette.  A magyar méhészek régi álma teljesült a mézesüvegek címkézési szabályainak szigorításával – amit Glattfelder szocialista képviselőtársa, Tabajdi Csaba által támogatva terjesztett be.

És akkor a slusszpoén: a Jobbik - ha csak egy sajtónyilatkozat erejéig is - közös nevezőre került az MSZP-vel. "Véletlenül" mindkét párt üdvözölte azt a parlamenti javaslatot, amely szerint az EP-képviselők eddigi közel havi 5 millió forintos költségtérítési keretét további havi 400 ezer forinttal megemelnék.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Füsti
2010. február 10. 09:36
Morvai és Szegedi végre igazazat szólnak a házban, és rámutatnak az unió aljasságaira, hogy mennyire nem lépnek fel a magyarokat sújtó negatív diszkriminációra. Reméllem hamarosan kilépün az Unióból, vagy magától omlik össze. Ha az új belépők, mint piacok nem csatlakoztak volna, akkor valószínűleg már nem is létezne Unió.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását