2024. május 14. - Bonifác

Tizennyolc halottja van a vasúti szerencsétlenségnek

Tizennyolc halálos áldozatot követelt két személyvonat frontális összeütközése hétfő délelőtt Belgiumban, Halle városánál - derül ki a késő délután bejelentett, még mindig csak ideiglenes összesítésből.
2010. február 15. hétfő 20:57 - HírExtra
A helyi válságcentrum közlése szerint a szerencsétlenségben érintett vagonok átvizsgálása még tart, emellett a kórházban ápolt 30 sérült állapotában változás következhet be. Az összes sérült száma meghaladja a 120-at. A hivatalos közlés szerint a tragédiát az okozta, hogy az egyik mozdonyvezető - eddig ismeretlen okból - figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést.

Akár Belgium eddigi legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségéről is szó lehet: az országban csak egyszer, 1954 decemberében történt olyan katasztrófa, amelynek húsz halálos áldozata volt. Az elmúlt évtizedben egész Európában is csak három olyan tragédia következett be, amelyben húsznál többen vesztek oda.

A hétfői hallei összeütközés nyomán több vagon kisiklott, volt, amelyik felborult, és egy harmadik szerelvényben is kár esett. Túlélők közlése szerint "brutális" karambol történt, egyik vonat sem fékezett az ütközés pillanatáig. Brüsszel környékén hétfő reggel rossz látási viszonyok között, sűrű havas esőben zajlott a közlekedés.

A szerencsétlenség könnyű sérültjeit egy közeli sportcsarnokban részesítették orvosi ellátásban, a súlyosabbakat kórházba szállították. A hatóságok egy ideig igyekeztek együtt tartani a sérülést nem szenvedett utasokat is, hogy minél több helyszíni információhoz jussanak a történtekről.

Egyelőre nem tudni, vannak-e külföldiek az áldozatok között, a balesetet szenvedett szerelvények belföldi járatok voltak. Súlyosan megrongálódott a sínpár fölött húzódó nagyfeszültségű vezeték is. Emiatt leállt a vasúti közlekedés Brüsszel és a belga fővárostól délnyugatra eső térség között, a Brüsszel-Mons, illetve a Brüsszel-Tournai vonalon. Nem jártak a szerelvények a Brüsszelt Párizzsal összekötő nagy sebességű (TGV) vasúti vonalon sem. Yves Leterme belga miniszterelnök a katasztrófa miatt lemondta hétfőre tervezett koszovói látogatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását