2024. május 10. - Ármin, Pálma

Az iraki dráma tarolhat az Oscaron

Az amerikai szaksajtó egyöntetű várakozása szerint Katherine Bigelow, a kis költségvetésű iraki háborús dráma, A bombák földjén rendezője filmtörténelmet ír a vasárnap esti, 82. Oscar-gálán: személyében első ízben nyeri el nő a legjobb rendezőnek járó aranyszobrocskát.
2010. március 7. vasárnap 09:17 - HírExtra
Bigelow sikerét jósolta a hét végén a CNN hírtelevízió filmkritikusa, a tekintélyes liberális lap, a The New York Times és a vezető amerikai üzleti napilap, a konzervatív The Wall Street Journal is. Ugyancsak női rendezői Oscart vetített előre a USA Today, a legnagyobb példányszámú amerikai lap.

A szakértők úgy jósolnak, hogy elmondják, várhatóan ki lesz a nyertes, és hogy ki az, aki szerintük megérdemelné. A kettő sokszor nem esik egybe. Idén csak a CNN szakértője mondta, hogy Bigelow helyett James Cameronnak kellene kapni az Oscart, filmje, a háromdimenziós csodavilágot a nézők elé táró Avatar ugyanis filmtörténeti korszakhatár. A filmakadémia sok tagja viszont történelmet szeretne írni azzal, hogy első ízben egy nőnek ítélik oda a rangos díjat.

A The New York Times szerint Bigelow - aki az Oscar 82 éves történetében csak a negyedik nő, akit a legjobb rendező díjára jelöltek - "piszok jó filmet csinált egy piszok nehéz témáról", bármely rendezőt próbára tevő körülmények között. A filmakadémia szereti megjutalmazni a kockázatot vállaló rendezőket, és James Cameron exfeleségének hatalmas a támogatottsága kollégái körében - írta az újság. A The Wall Sreet Journal felhívta a figyelmet: bár sok kritikus Bigelow-t tartja érdemesnek az Oscarra, a közönség az óriási sikerű Avatar rendezőjének ajándékozná az aranyszobrot.

Az Oscar-verseny másik többesélyes küzdelmében, a legjobb film kategóriájában már megoszlanak a tippek. A The New York Times és a USA Today szerint A bombák földjén érdemelte ki és az is fogja megkapni az Oscar-díjat. A CNN és a The Wall Street Journal viszont úgy érzi, az Avatar lesz a győztes. Igaz, előbbi szerint a Precious című film érdemelné meg az elismerést, utóbbi pedig Bigelow alkotásának adná azt.

A The New York Times azzal érvelt, hogy bár az Avatar kétségtelenül nagyobb állomás a filmtörténetben, A bombák földjént jobban kedvelik a színészek, akik az akadémia legnagyobb szavazói tömbjét alkotják. A USA Today szerint A bombák földjén minden idők egyik legjobb háborús filmje. A The Wall Street Journal megjegyezte: ha az iraki tűzszerészek életét bemutató, Jordániában forgatott film nyer, ez lesz az Oscar-történelem talán legkisebb jegybevételét produkáló nyertes filmje. Bigelow 11 millió dolláros költségvetésű alkotása az Egyesült Államokban 14 millió dollár bevételt hozott, ez mindössze 2 százaléka az Avatar eredményének.

Egyöntetű a várakozás, hogy a legjobb női főszereplő Oscarját az első ízben jelölt Sandra Bullock kapja a The Blind Side című népszerű filmben nyújtott alakításáért. A CNN értékelése szerint a díjat Bullock helyett sokkal inkább Gabourey Sidibe érdemelné meg, aki az év egyik legkiválóbb alakítását nyújtotta a Precious című drámában. A The New York Times szerint azonban Bullock nem vele, hanem a már 16-szor jelölt Maryl Streeppel van versenyben; a USA Today azt írta, igazság szerint a kétszeres Oscar-díjas színésznőnek járna ismét a szobrocska a Julie és Júlia - Két nő egy recept című vígjátékbeli szerepéért.

A legjobb férfi főszereplő kategóriájában mindenki Jeff Bridges győzelmét jósolja. Mint a The New York Times fogalmazott, a négy évtizedes karriert maga mögött tudó ötszörös Oscar-jelölt színész nagyon népszerű a közönség és a kritikusok körében is. A CNN szerint egyértelműen ő a kategória legerősebb jelöltje, jóllehet élete legkiválóbb alakítását talán nem a most versenyző Crazy Heart lecsúszott country zenészeként, hanem az 1997-es A nagy Lebowski lusta Tökijeként (The Dude) nyújtotta. A The Wall Street Journal különvéleménye szerint George Clooney jobb teljesítmény nyújtott nála az Egek ura főszereplőjeként.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását