2024. május 19. - Ivó, Milán

Múzeumok: papír a levéltárba

Az egykori szolnoki papírgyárban létrehozott múzeum anyagával gazdagodott a Szolnok megyei levéltár; a papír és a papírgyártás, valamint az írás történetét bemutató tárlat országosan is különlegességnek számít - mondta a közgyűjtemény igazgatója hétfőn MTI-nek.
2010. március 8. hétfő 19:30 - HírExtra
A több hónapos előkészítő munka után a levéltárba került tárgyakból és szemléltető tablókból állandó kiállítást rendeztek be, hogy a papírgyár bezárása ellenére a város iparára jellemző értéket megőrizzék az utókor számára - tette hozzá Fülöp Tamás.
Mint az igazgató fogalmazott, a papírgyártás és az írás történetét összefoglaló, látványos és érdekes dokumentumok, tárgyak nagy segítséget nyújtanak a megyei levéltár közművelődési céljainak megvalósításában. Az állandó kiállítás tematikája szerencsés összhangban van a levéltárban végzett tudományos és feldolgozó munkával, és szervesen illeszkedik ahhoz.

A múlt tiszteletéről és nagyfokú szakmai hozzáértésről tanúskodó makettek a kínai papíröntés technikájától egészen a modern papírgépekig szemléltetik a legfontosabb íráshordozó előállításának hagyományos és újkori módjait. A tablók a vízjelek és írásformák történetétől a modern könyvnyomtatásig foglalják össze az emberi kommunikáció ezen egyedülálló formájának történetét. A tablók és vitrinek segítségével a levéltár szemléletesen, de a gyakorlat szempontjait is figyelembe véve mutathatja be a különböző íráshordozók előállítását, az írástípusok történetét.

Szolnok és a papírgyártás kapcsolata több mint háromnegyed évszázados múltra tekint vissza. A város természeti adottságainak, földrajzi helyzetének, valamint forgalmi szerepének köszönhetően a XIX. és XX. században az Alföld egyik ipari központjává vált, ahol a vasúti járműipartól a könnyűiparon, az élelmiszer-feldolgozó iparon át egészen a nehézvegyiparig gyárak sora működött.

Ez a tradicionális ipar a XX. század végén és az új évezred elején - döntően a nemzetközi folyamatok hatására - jórészt elvesztette gazdasági létének alapjait. A magyar gazdasági szerkezet átalakulása, a nagymértékű piacvesztés, a szállítási és energiaköltségek növekedése a nagyvállalati háttérrel rendelkező megyei cégeket is nehéz helyzetbe sodorta. Ennek a folyamatnak vált áldozatává a külföldi tulajdonú szolnoki papírgyár is, amelyben 2008 tavaszán szűnt meg véglegesen a termelés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását