2024. május 20. - Bernát, Felícia

Perbe fogták a szocpolcsalókat

Megkezdődött a Taktaközben történt szocpolcsalások miatti büntetőper kedden Miskolcon; az állam mintegy 450 millióval károsodott; az ügynek 202 vádlottja, ezért a bíróság épülete helyett a miskolci ITC székházként ismert Nemzetközi Kereskedelmi Központban ismertették a vádiratot.
2010. március 10. szerda 07:20 - HírExtra
Szabó József, a Borsod megyei bíróság szóvivője az MTI-nek elmondta: a vádirat ismertetésekor valamennyi vádlottnak és jogi képviselőjének jelen kell lennie, ezért ennyi embert nem tudtak volna elhelyezni a bírósági épületben. Hozzátette: a tárgyalás szerdán és csütörtökön is folytatódik.

Friedmanszky Zoltán, a Miskolci Nyomozó Ügyészség vezető ügyésze az MTI-nek korábban beszámolt arról, hogy a vádlottak között vannak - egyebek mellett - pénzintézeti alkalmazottak, a szerencsi önkormányzat építésügyi osztályának volt vezetője, ügyvédek, a házakat tervező építészmérnökök, építtetők és építési vállalkozók is.

Az ügy nyomozati anyaga 24 ezer oldal, a vádirat 464 oldalas. Ez utóbbit nyomdában sokszorosították, mert a fénymásolók nem bírták volna a munkát. Közölte: a 2005-2007-es időszakra tehető szocpolcsalásokként "elhíresült" ügynek 202 vádlottja van. A nyomozást 2007 elején kezdte meg a szerencsi rendőrkapitányság, ám amikor kiderült, hogy a szerencsi építésügyi osztály vezetője is szerepel a bűnesetben, a Miskolci Nyomozó Ügyészség vette át a vizsgálatot és a vádiratot is ez a hatóság nyújtotta be a Borsod megyei bírósághoz - tette hozzá.

Mint mondta, valamennyi vádlottat vesztegetéssel, csalással, közokirat-hamisítással vagy hivatali visszaéléssel vádolják. A jogtalanul felvett szociálpolitikai támogatások összege körülbelül 450 millió forintra tehető, ennyivel károsították meg az államot úgy, hogy olyan családokat kerestek meg, amelyek jogosultak voltak a szocpol felvételére.
Kitöltötték a nevükben az igénylőlapokat, elintézték, hogy a bank elfogadja a kérelmet. Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón több olyan társasházat építettek fel - összességében 43-at -, amelyek lakhatatlanok voltak.
Társasházanként 2-4 lakásról van szó, ezek között volt olyan, amelyik csak négy falból és a tetőből állt. Amelyik felépült, az is életveszélyes, vagy lakhatatlan állapotban, víz és áram nélkül van - mondta.

Hozzátette: az építési hatóság azonban megadta az engedélyt ezekre az épületekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását