2024. május 18. - Erik, Alexandra

Vatikán: a visszaélésekről egyeztetnek

Robert Zollitsch freiburgi érsekkel, a német katolikus püspöki konferencia elnökével egyeztetett XVI. Benedek pápa a német egyházi kezelésű tanintézményekben történt szexuális visszaélések megismétlődésének megakadályozása érdekében.
2010. március 12. péntek 19:22 - HírExtra
Zollitsch a Vatikánban a pápai audiencia után ismételten bocsánatot kért a visszaélések áldozataitól. A német főpap egyben bejelentette: "különleges megbízatású" püspököt jelölt ki a megrontási és szexuális molesztálási esetek kezelésére. Zollitsch sajtóértekezletén elmondta: a pápát nagyon megrendítette mindaz, amiről beszámolt neki.

A német érsek ugyanakkor kijelentette: biztos abban, hogy a múlt sebeit be lehet gyógyítani, és a jövőben megakadályozhatóak lesznek az ilyen esetek. Zollitsch hangsúlyozta, hogy a szentatya kedvezően fogadta azokat az intézkedéseket, amelyeket a német püspöki konferencia tett az ügyben.

Mint hozzátette, a püspöki konferencia önfeljelentés megtételére szólítja fel a papokat és egyházi alkalmazottakat, ha szexuális molesztálásra utaló jelek mutatkoznak. Az egyház ennek alapján fogja tájékoztatni a bűnüldöző hatóságokat. Ettől csak kivételes esetben tekint el, például az áldozat kifejezett kérésére.

Január óta sorra látnak napvilágot olyan botrányos esetek, amelyek főként a hetvenes és nyolcvanas években történtek németországi katolikus iskolákban és internátusokban. Szerdáig ismertté vált, hogy a 27 németországi katolikus püspökség közül 19 érintett a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális molesztálások és bántalmazások ügyében.

A pápát különösen érzékenyen érintik ezek az esetek, hiszen szülőhazájában fordultak elő, ráadásul abban az időszakban is, amikor - 1977 és 1982 - között München érseke volt.

A szexuális bűncselekmények kiterjedtek a világhírű regensburgi templomi fiúkórusra is, amelynek élén 1964 és 1994 között a pápa bátyja állt. Georg Ratzinger hangoztatja: nem tudott a molesztálásokról, amelyek különben is azt megelőzően történtek, hogy átvette a kórus vezetését. Később elmondta: büntetésként olykor ő is alkalmazta a testi fenyítést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását