2024. május 19. - Ivó, Milán

Svájc kártérítést fizetne Kadhafi fiának

Svájc hajlandó kártérítést fizetni Moammer Kadhafi líbiai vezető fiának a 2008 nyarán történt őrizetbe vételekor készült fényképek közzététele miatt.
2010. március 17. szerda 12:38 - HírExtra
A svájci televízió kedd esti jelentése szerint Genf kanton hatóságai "sajnálatosnak tartják", hogy a Tribune de Geneve című napilap tavaly szeptemberben megjelentette azokat a - nem túl előnyös - rendőrségi fényképeket, amelyek a líbiai vezető fiának őrizetbe vételekor készültek. Hannibal Kadhafi perben áll az újsággal és a kantoni kormányzattal, és 100 ezer svájci frank kártérítést követel. Genf kanton az üggyel foglalkozó bírósághoz benyújtott beadványban ajánlotta fel, hogy kártérítést fizet, ám ennek összegéről nem tudni részleteket.

Állítólag a hatóságok ragaszkodnak ahhoz, hogy a Tribune de Geneve is vállaljon részt a kártérítés megfizetésében, hiszen a fotók közléséért alapvetően a lap felelős. A rendőrségi nyilvántartásba vételhez készült fényképeket feltehetően egy kormányzati tisztviselő szivárogtatta ki a sajtónak.

Kadhafi fia és felesége kínos helyzetbe került 2008 júliusában, amikor a svájci hatóságok két napra őrizetbe vették őket, miután kitudódott, hogy szállodájukban bántalmaztak több alkalmazottat. Végül a líbiai pár félmillió svájci frank óvadék ellenében utazhatott el az alpesi országból. Néhány nappal később Líbiában őrizetbe vettek két svájci üzletembert, Max Göldit és Rasid Hamdanit a helyi vízumszabályok megsértésének és törvénytelen gazdasági tevékenység folytatásának gyanújával. Hamdani februárban hazatérhetett Svájcba, de Göldinek le kell töltenie négy hónapos börtönbüntetést.

A Hannibal-eset miatt Líbia leállította Svájcba irányuló olajszállításait, és több mint ötmilliárd dollárt vont ki svájci bankokból. Tripoli ugyanakkor mindvégig tagadta, hogy a két üzletember letartóztatásának köze lenne a Kadhafi-fiúnak Svájcban okozott kellemetlenségekhez. Svájc cserébe megnehezítette a líbiai politikusok és családtagjaik beutazását, ami feldühítette Tripolit, s ahhoz vezetett, hogy Líbia az egész schengeni övezet lakói számára korlátozta a vízumok kiadását, s ezzel más országokat is belerángatott a viszályba.

A Svájc és Líbia közti feszültséget fokozta, hogy az alpesi országban tavaly ősszel megtiltották a minaretek építését. Kadhafi erre válaszul nemrég "istentelennek" minősítette Svájcot, szent háborút, azaz dzsihádot, valamint teljes gazdasági és kereskedelmi embargót hirdetett ellene.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását