2024. május 18. - Erik, Alexandra

Felújítják az Akropolisz környékét

Az athéni Akropolisz lábánál hamarosan az egyetlen fennmaradt ókori városnegyedben is barangolhatnak a látogatók. Valljuk be, ráfért már egy kis felújítás az istenek telephelyére...
2010. március 20. szombat 18:54 - HírExtra
A félhektárnyi terület, amely részben a tavaly nyáron megnyílt Akropolisz-múzeum alapzatához tartozik, két út nyomvonalából áll sorházakban épült lakások, fürdőszobák, illemhelyek és műhelyek maradványaival. Az építmények a Kr.e. V. század és a Kr.u. VII. század közötti időszakból származnak. A fellegvár ókori környezetét mostanáig csak az új múzeum üvegpadlóján keresztül lehetett látni.

Ez az egyetlen terület, amelyen "az ókori, hétköznapi Athén egy része megmaradt" - mondta Lina Mendoni, a görög kulturális minisztérium főtitkára. A piactérig, az agóráig bezárólag minden lakó- és kézművesnegyed elpusztult az évszázadok alatt, helyükön napjainkban többemeletes házak magasodnak.

A restaurálási munkálatok őszig is elhúzódnak, mert nagyon sérülékeny kövekből és falakból álló labirintust kell helyreállítani. Az Akropolisz-múzeum látogatói ezután speciálisan megépített folyosókon és kis hidakon sétálhatnak az utcákon és térhetnek be a korabeli házakba.

A 25 ezer négyzetkilométeres, háromemeletes, pompás múzeumban 1,7 millió ember fordult meg tavaly júniusi megnyitása óta Athén történelmi belvárosában, az Akropolisz lábánál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását