2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Balázs Péter: irreális a 2014-es csatlakozási időpont

Nem reális, hogy a görög elképzelések szerint 2014-re az összes nyugat-balkáni állam az Európai Unió tagjává váljon, de Magyarország is dolgozik azon, hogy minél közelebb kerüljenek a térség államai ehhez - mondta Balázs Péter külügyminiszter hétfőn az MTI-nek.
2010. március 30. kedd 07:14 - HírExtra
"Ez túlzott várakozás lenne, hiszen itt egyenként kell teljesíteni a feltételeket. Én azt gondolom, hogy 2011-ben megkezdődhet Horvátország tagságának ratifikációja, addigra befejezik a tárgyalásokat, és megindulhatnak a tárgyalások Szerbiával, Macedóniával, talán mással is, de azért ezek sokéves programok" - mondta Balázs Péter a hétfő esti magyar-görög-szerb hármas külügyminiszteri találkozó előtt.

A görög elképzelések szerint az első világháború kitörésének századik évfordulójára, 2014-re kellene az összes nyugat-balkáni államnak az unió tagjává válnia.
Balázs Péter kiemelte: Horvátország mindenképpen tagja lesz a közösségnek 2014-re, de a többiek is előrébb léphetnek ezen az úton és a közöttük lévő távolságok is csökkenhetnek.

Magyarország, Görögország és Ausztria a legerősebb szószólója a nyugat-balkáni bővítésnek - tette hozzá.

"Talán, mi vagyunk a legerősebb támogatói annak, hogy ne feledkezzünk el a Balkánról, mert ha visszaesik, visszacsúszik, akkor destabilizáló tényezővé válik, akkor negatív dolgok indulhatnak el. Ha viszont felzárkózik Európához, akkor befektetés terület lehet" - hangsúlyozta a miniszter.

Balázs Péter kiemelte: fontos a vízummentesség kiterjesztése a régió államaira. Tavaly már vízummentességet kapott az EU-tól Szerbia, Montenegró és Macedónia, a sorban pedig Albánia és Bosznia-Hercegovina következik - mutatott rá.

A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarország elkötelezett a közlekedési és az energetikai hálózatok összekapcsolásában a térség államaival. Ide tartozik a Duna-stratégia, amelyet a Nyugat-Balkán irányába lehetne továbbfejleszteni - hangsúlyozta.

Egy-két éven belül elkészül a Horvátországot Magyarországgal összekötő gázvezeték, amely segítségével Magyarország számára is elérhetővé válik a Krk szigetén lévő folyékony gáz (LNG) terminál. A további cél pedig az, hogy a következő, 2013-ban kezdődő uniós költségvetési évben összekapcsolják a nyugat-balkáni államok és az EU villamosenergia-hálózatát - mondta Balázs Péter.

A tárcavezető annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy hétfőn este és kedden délelőtt magyar-horvát-szerb-görög külügyminiszteri találkozót tartanak Budapesten. A megbeszélés-sorozat hétfő este a magyar-görög kétoldalú tanácskozással kezdődött, amelyet a magyar-görög-szerb hármas megbeszélés, majd a négy külügyminiszter vacsorája követett. Kedden reggel újabb hármas tárgyalás keretében a magyar, a horvát és a szerb külügyminiszter találkozik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását