2024. május 15. - Zsófia, Szonja
Az élelmiszer- és üdítőital gyártás napjainkban virágkorát éli. Újabb és újabb fajta gyümölcslevek, joghurtok, édességek, teák jelennek meg nap mint nap, és nagy szerencséjükre az emberekben fel sem merül a gyanú, hogy a természetesnek felcímkézett termékeknek elolvassák az összetevőit.
2010. április 3. szombat 16:59 - Juhász Bianka
Egyre többet hallani arról, hogy míg a mosogatószer valódi citromot tartalmaz, addig a citromléhez hozzáadott ’lé’ még életében nem látott citromot. Ezek után hogyan hihetnénk el, hogy a 100 százalékos gyümölcslevek tényleg nem tartalmaznak semmi mást, csak „frissen facsart” gyümölcsöt?

Egy átlagos kisboltban kedvünk szerint válogathatunk a polcon sorakozó, különböző gyümölcs- és zöldségtartalommal bíró nedűk közül. Sokan gondolják, hogy ilyet inni egészséges. Érdemes azonban megfordítani egy 100 százalékos gyümölcslé dobozát és elolvasni, hány féle E-hozzávalót (melyek közül néhány rákot is okozhat), cukrot és gyümölcs helyett mennyi gyümölcskivonatot tartalmaz. Vagy például lehetne említhetni a zöldteaként árusított mesterséges üdítőitalt, amely valójában 0,2 százaléknyi zöldteakivonatot tartalmaz.

Sokat hallhatunk olyan dolgokról is, hogy milyen mesterséges – vagy éppen nem mesterséges – anyagokat adnak hozzá egyes termékekhez, mint például teákhoz betontörmeléket, vagy egy bizonyos szénsavas üdítőitalhoz autógumit. És hogy a light-os valóban kevésbé hizlaló, mint a többi? Ha valaki biztosra akar menni, igyon inkább ásványvizet, annak a legkevesebb az esélye, hogy tartalmaz valamilyen mesterséges, egészségtelen adalékot, és kalóriatartalma is elenyésző.

A reklámok hazugságai

A reklámokban propagált joghurtok sem olyan egészségesek, mint amilyennek állítják. Először is a marketingesek szívesen élnek olyan szavak használatával, melyekről a vásárló azt sem tudja, hogy mi fán terem. De ha reklámozzák, biztosan jó és egészséges – gondolja a többség.

Megoldás az élelmiszerreklámok betiltása lenne?

Az üdítőitalok mellett természetesen az élelmiszerek sem ártatlanok. A tartósítószereket nekik (is) köszönhetően egyre nagyobb mennyiségben fogyasztjuk már napi szinten, s a kalória-bevitel megugrásáért is ők a felelősek. Emellett tele vannak íz- és étvágyfokozókkal, ráadásul színezőanyagokkal is, hogy még gusztábban nézzenek ki. Az élelmiszer-adalékanyagok emberi egészségre kifejtett hatását illetően még mindig vannak kételyek. Az engedélyezett 315 anyag több, mint fele ugyan nem hat károsan az emberek egészségére, azonban ott van még a többi 157-158 anyag, melyek szervezetünkre gyakorolt hatásáról nem szól a fáma.

Az emberek mégis megveszik, hiszen a televízióban azt látják, hogy milyen jó étvággyal eszi a békés család, és amúgy is csaknem reklámoznak káros dolgokat a tv-ben?! Néhányan (Fogyasztók Világszervezete, Elhízás Elleni Nemzetközi Akciócsoport) próbálnak is tenni ezen reklámok részleges betiltása ellen, sorsdöntő változást azonban még nem sikerült elérniük.

A reklámkontroll előtt azt kéne azonban elérni, hogy az emberek olvassák el a termékek hátulján feltüntetett adalékanyagok hosszú listáját, és csak azután tegyék a kosarukba, vegyék és egyék meg.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását