2024. június 3. - Klotild

Teljesen leállt a légi forgalom

Teljesen leállt a légi forgalom csütörtök délután Nagy-Britanniában, mivel egy izlandi tűzhányó kitörése nyomán vulkáni hamu sodródott az ország fölé, veszélyeztetve a repülőgépek biztonságos működését.
2010. április 15. csütörtök 14:08 - HírExtra
A leállás több budapesti járatot is érint. A 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozat óta most függesztették fel először a légi forgalmat a szigetországban. Az országos légi irányítási központ utasítása alapján helyi idő szerint "legalább" 18 óráig - közép-európai idő szerint 19 óráig - egyetlen járat sem léphet be a brit légtérbe, és egyetlen repülőgép sem szállhat fel brit repülőterekről.

Az ország fölé sodródott vulkáni hamu - amely súlyos károkat okozhat a repülőgépek hajtóműveiben - már az éjszaka folyamán is fennakadásokat okozott, majd délelőtt teljesen leállt a polgári légi forgalom Skócia légterében. A három legnagyobb skóciai város, Edinburgh, Glasgow és Aberdeen repülőtereit lezárták, csakúgy, mint a regionális légikikötőket. Így csütörtökön csak hajóval voltak megközelíthetők a nyugat- és észak-skóciai szigetvilág lakott települései.

A súlyos fennakadást nem elsősorban a látási viszonyok romlása okozza. A vulkáni hamufelhő csütörtökön délelőtt elérte London légterét is, de ennek nem sok látható jele volt; a fővárosban sütött nap. A fő veszélyt az jelenti, hogy az igen finom összetételű, 6-17 ezer méteres magasságban északról délre vonuló hamufelhő eltömi a repülőgépek hajtóműveit.

Korlátozásokat vezettek be a németországi repülőtereken is. A frankfurti nemzetközi repülőtéren csütörtök kora délutánig több mint 30 járatot töröltek. A korlátozások elsősorban a nagy-britanniai és a skandináviai járatokat érintették. Értesülések szerint az európai repülésügyi hatóságok fontolóra vették a német légtér lezárását is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását