2024. május 12. - Pongrác

Vulkánkitörés: német és holland gépek tesztrepüléseket végeztek

Német és holland légitársaságok tesztrepüléseket végeztek szombaton az Európát beborító hamufelhőben, és közlésük szerint az első vizsgálatok alapján a hamu nem okozott kárt gépeikben.
2010. április 18. vasárnap 12:10 - HírExtra
A KLM holland társaság bejelentette, hogy ha a további vizsgálatok is sikeresnek mutatják ki a repüléseket, akkor a cég reménykedhet abban, hogy vasárnap vissza tudja hozni Németországból Amszterdamba a légtérzárlat miatt ott rekedt hét gépét, és engedélyt kaphat arra, hogy legalább részlegesen újraindíthatja járatait.

A német Lufthansa tíz gépet reptetett Münchenből Frankfurtba, főleg alacsony, 3000 méteres magasságon, de kipróbálta a repülést 8000 méteren is - mondta a cég szóvivője. "Minden gépet megvizsgáltunk Frankfurtban, és semmilyen kár nem érte a pilótafülke ablakait vagy a géptörzset, a hajtóműveket" - mondta.

A vulkáni hamu csiszoló hatásával képes tönkretenni a gépek kulcsfontosságú aerodinamikai felületeit, és eltömíteni a hajtóműveket, de kárt tud tenni az elektronikában is.

A holland kormány szóvivője elmondta, hogy a tesztrepüléseket ez Európai Unió kérésére végezték el annak érdekében, hogy megtudják: lehetne-e enyhíteni a repülési tilalmon. Voltak próbarepülések Franciaországban és Belgiumban is - tette hozzá.

A finn fegyveres erők pénteken közölték, hogy jelentős kárt tett a vulkáni hamu a finn légierő gyakorlatozó gépeiben. Megvizsgálták a még a légtér lezárása előtt, csütörtökön rövid bevetésekre küldött F-18-as harci gépek hajtóműveit, és vulkáni hamut találtak bennük. A hajtóművek belsejéről készült fényképek alapján "megállapították, hogy hamun át történő repülés még rövid távon is megrongálhatja a motort".

A hajtóművekben, ahol a hőmérséklet az ezer Celsius fokot is eléri, "a megolvadó és a szellőzőjáratokat eltömő hamu túlhevülést okoz". Egyes hajtóműveket ki kellett szerelni javításra - közölték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását