2024. május 17. - Paszkál

Obama, a rendíthetetlen barát

A két szövetséges közötti rendíthetetlen barátságot méltatta az amerikai kormány a zsidó állam kikiáltásának 62. évfordulóján, a kétoldalú viszonyban tapasztalható feszültség hetei után.
2010. április 20. kedd 19:19 - HírExtra
Izraelben kedden katonai pompával ünnepelték meg a függetlenség napját, 62 évvel ezelőtt David Ben-Gurion, az ország első miniszterelnöke ezen a napon - a Gergely-naptár szerint 1948. május 14-én - kiáltotta ki a független zsidó államot.

A héber naptár szerint idén ez a nap április 20-ra esik. Az ünnepségek már hétfőn este napnyugta után megkezdődtek, tűzijátékokat, utcabálokat, családi piknikeket rendeztek.

Simon Peresz elnök számos külföldi kollégájától kapott gratulációt, köztük Barack Obama amerikai, Dmitrij Medvegyev orosz, Abdullah Gül török és Hoszni Mubarak egyiptomi elnöktől.

Obama üzenetében hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szilárdan elkötelezett Izrael biztonsága mellett, és a zsidó állammal közösen akar síkraszállni az átfogó békéért és a kétállami megoldásért (vagyis Izrael mellett egy palesztin államért).

Hillary Clinton külügyminiszter szerint az Egyesült Államok továbbra is meg akarja osztani Izraellel a kockázatokat és terheket. "Nemzetünk nem fog ingadozni, ha Izrael védelméről, jövőjének segítéséről van szó" - írta.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a függetlenség napja alkalmából újólag elutasította a kelet-jeruzsálemi építkezés leállítására vonatkozó követeléseket. A zsidók visszatértek országukba és városukba, Jeruzsálembe, mert ez az ő országuk és az ő városuk - mondta a miniszterelnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását