2024. május 17. - Paszkál

Tanulság: ha átver valakit, kártérítést kell fizetnie

Több mint harmincötezer dolláros kártérítési összeget szabott ki egy bíróság arra az amerikai házaspárra, akik tavaly októberben azt állították, hogy hatéves kisfiúk a kertjükből elszabadult hőlégballonon ragadva több órán keresztül sodródott az égen.
2010. április 21. szerda 15:19 - HírExtra
A Colorado állambeli Larimer megyei főbíróság elnöke, Stephen Schapanski elfogadta azt a 36 ezer dolláros (7 millió forint) kártérítésről szóló megállapodást, amely az ügyészek és a magukat bűnösnek valló Richard és Mayumi Heene között született meg. A házaspár nem jelent meg a keddi bírósági meghallgatáson.

Az ügyben eljáró Larimer megyei sheriff hivatal és más intézmények összesen 48 ezer dolláros (9,4 millió forint) kárpótlási összeget követeltek a szülőktől a tavaly október 15-ei incidens miatt. A Heenes házaspár akkor azt mondta a hatóságoknak, hogy hatéves kisfiúk valószínűleg a kertjükből elszabadult házi gyártmányú hőlégballon fedélzetén ragadt.

A hatóságok azonnal meghozták a szükséges intézkedéseket, még mentőhelikopteres kutatást is indítottak. Az amerikaiak lélegzetvisszafojtva figyelték a repülő csészealjhoz hasonlító, ezüst fóliával borított és héliumgázzal töltött ballon útját. A szerkezet végül Fort Collins közelében, üresen ért földet. A keresés pedig még aznap este véget ért, ugyanis a gyerek előmászott búvóhelyéről: órákon át a család garázsának padlásán, egy papírdobozban kuporgott.

A szülők végül lebuktak, amikor az ország nyilvánossága előtt a kisfiú feléjük fordulva közölte: "azt mondtátok, hogy a show miatt csináltuk". A hatóságok ezután azzal vádolták meg a házaspárt, hogy hamisan keltettek médiaszenzációt azért, hogy a jövőben nagyobb eséllyel szerepelhessenek egy valóságshow-ban.

A Heenes házaspár jogi képviselői kisebb összegű kárpótlás mellett kardoskodtak arra hivatkozva, hogy a seriff hivatala jó pénzt akar csinálni az esetből. Az ügyészek végül csökkentették a seriff által kért összeget, amely a nyomozási költségeket is tartalmazta. A hőlégballon landolási helyén okozott károk megtérítésének összege ugyanakkor nincs benne a kiszabott kártérítési összegben.

A pénzbírság mellett Richard Heenere 90 nap börtön vár a hatóságok megtévesztése miatt, Mayumi Heenenek pedig 20 napot kell rács mögött töltenie hamis bejelentés miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását