2024. május 19. - Ivó, Milán

Elismerték a görög krízishelyzetet - vésztanácskozás Németországban

Az "utolsó órában" keresik a megoldást a görög válság rendezésére, a piaci hangulat csitítására a legmagasabb európai politikai és pénzügyi körök. Angela Merkel német kancellár, Dominique Strauss-Kahn, az IMF elnöke és Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke tanácskozott.
2010. április 28. szerda 14:47 - HírExtra
A hármas szerdai berlini találkozóján, egy nappal a görög és a portugál szuverén adósbesorolás rontását követően biztató jelzésekkel kívánnak szolgálni a pénzügyi krízis elharapódzásától tartó piacoknak. Görögország 45 milliárd eurós segélyért folyamodott az EU-hoz és az IMF-hez, melynek aktiválását egy közelgő törlesztési határidő ellenére is az akadályozza, hogy Németország szigorú feltételekhez köti annak kifizetését.

A merev német álláspontot a német közvéleménynek Görögország megsegítésével szemben táplált, közvélemény kutatások eredményeivel alátámasztott ellenérzései indokolják. Angela Merkel fontos választás előtt áll a legnépesebb német tartományban május 9-én és pártja, a CDU berkeiből is egyre több támadás éri a görög válság kezelése miatt.

Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter a Handelsblatt lapnak adott interjúban kifejtette, hogy Németország az elmúlt napokban tanúsított ellenállása és az alkalmazott retorikája ellenére is elkötelezte magát Görögország megsegítése mellett.

Yves Mersch, az EKB Kormányzótanácsának tagja, a luxemburgi jegybank kormányzója, a jegybank stabilitási jelentésének bemutatása alkalmából Luxemburgban tartott sajtótájékoztatón elismerte, hogy valóban krízishelyzet következett be.

Axel A. Weber, az EKB Kormányzótanácsának tagja, a német Bundesbank elnöke ugyanakkor csillapítani próbálta a kialakult krízishangulatot. A görög segélycsomagot nem Görögország megmentése, hanem a széles értelemben vett pénzügyi stabilitás biztosítása teszi indokolttá - mondta a német takarékpénztárak találkozóján tartott beszédében. Axel A. Weber szerint a görög problémák nem jelentenek veszélyt az euróra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását