2024. május 18. - Erik, Alexandra

Életet mentett az első bevetésén

Ugyan hivatalosan csak június közepétől helyezik üzembe orvosi személyzettel és műszerekkel a balatoni sürgősségi Rupert hajót, szombaton már szükség volt a bevetésére, s ennek egy család köszönheti az életét.
2010. május 17. hétfő 08:02 - HírExtra
Tar Mihály, a balatoni vízimentést végző Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) kommunikációs igazgatója számolt be az MTI-nek vasárnap a történtek részleteiről. Mint hangsúlyozta: az a tény, hogy a szokatlanul erős viharban a Rupert mentőhajónak és a rajta dolgozó vízimentők felkészültségének köszönhette az életét három felnőtt és egy gyerek, azt bizonyította, hogy szükség van a Balatonon a legszélsőségesebb körülmények között is bevetésre képes speciális hajóra. Szerencse, hogy több esethez nem kellett kivonulniuk, mert egyelőre csak egy ilyen speciális hajóval rendelkeznek a vízimentők - tette hozzá.

A bevetés részleteiről szólva elmondta: a Csopak környékéről elsodródott családra Zamárdi közelében talált rá a Rupert személyzete, miután már több mentőegység is hiába próbált meg rajtuk segíteni. A vízrendőrök mellett a VMSZ egyik partnerének hajója indult először menteni Tihanyból, de a rendkívüli időjárás miatt vissza kellett fordulnia. A rajta levő felszerelés ugyanis nem tette lehetővé a tájékozódást, így pedig saját magukat is veszélybe sodorta volna a mentőcsapat.

A Rupert hajó nem sokkal este nyolc óra után indult menteni az akkor már több órája vitorlás hajón hánykolódó családot.

Életmentés

Boros Ádám navigátor elmondása szerint olykor 4-5 méteres hullámokban kellett haladniuk úgy, hogy szinte csak a navigációs műszerekre tudtak hagyatkozni, mert a látótávolság alig néhány méterre csökkent. Így sikerült megtalálniuk a teljesen ronccsá tört vitorlást, melynek már szinte csak a héja volt egyben, benne a szellemileg és fizikailag teljesen kimerült családdal, amelynek tagjai ekkor már olyan állapotban voltak, hogy a saját mentésükben sem tudtak segédkezni.

A szokásos eljárás szerint a mentőegységnek a vitorláshoz kellett volna kötni, és a hajóról az embereket átvinni a mentőhajó fedélzetére, de a hatalmas hullámok ezt lehetetlenné tették.
A hajóroncsot "mentőkabinként" használva vontatták biztonságos helyre, megtalálva azt a kötelet, amelyet a mentés kezdetekor az először kisiető, majd műszaki hiba miatt szintén bajba került rendőrhajóról szakadt le.

Az időjási viszonyokat jól mutatja, hogy a tihanyi révig tartó 5-6 kilométeres utat az 500 lóerős motorral felszerelt Rupert hajó csak másfél óra alatt tudta megtenni. A kimentett, végkimerültség széléig jutott családot az Országos Mentőszolgálat mentősei látták el a parton, majd egy hozzátartozójukkal hazautazhattak.

Önkéntesek


Tar Mihály megjegyezte, a VMSZ bevetésben résztvevő munkatársai - Beke György, Boros Ádám és Antal Kálmán olyan önkéntesek, akik az életüket kockáztatásával mentették meg a négy tagú családot, akik közül a kisfiú vasárnap tölti be a 12 életévét.

Az idei balatoni szezon elején a legszélsőségesebb, tengeri vihart idéző körülmények között, több méteres hullámokban, alkalmanként 140 kilométer/órás szélben bizonyított a Rupert mentőhajó tavaly állt először szolgálatba a Balatonon, a Balaton Fejlesztési Tanács vízbiztonsági programjának részeként. A svéd gyármányú, két darab, 250 lóerős Suzuki motorral rendelkező Rupert típusú hajót az Északi-tenger parti őrségei használják járőrhajónak. A Balatonra került jármű felépítményét a megrendelés szerint már eleve a mentésre alakították ki.

A balatoni Rupert sürgősségi mentőhajó tavaly a szezon második felétől teljesített szolgálatot teljes esetkocsi felszereltséggel és mentőtiszttel, vagy mentőorvossal a szezon végéig, 14 ember életét mentve meg. A VMSZ álláspontja szerint minimum még kettő, ideális esetben négy ilyen speciális mentőhajóra lenne szükség a balatoni vízimentés gyorsabbá és hatékonyabbá tételéért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását