2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Elérte a korrupció a Forma-1-et?

Érdemes megnézni egy Forma-1-futamot marketinges szemmel. Kicsit minden más lesz. Lehet ujjongani a baleseteken, mosolyt fakaszt arcunkra a legunalmasabb lassítás is, és nem számít a köridő.
2010. május 24. hétfő 08:53 - Gyülvészi András
Mindig kéjes izgalmakkal várom a nagyobb sporteseményeket. Azokat a leginkább, amik valamiért minden embert egyként ültetnek a tévék elé. Ilyenkor ugyanis a bolygó egésze egy irányba bambul, és ha már így alakul, ki ne szeretne az emberiség bamba tekintete elé tartani egy márkanevet vagy terméket.

Versenyt a cigiből!

Régen az a szóbeszéd járta, hogy a Forma-1-et a dohányosok tartják el. Talán még sokan emlékeznek a Marlboro és a Camel reklámjaira mind a pályákon, mind az autókon. Aztán egy törvényi szabályozásnak köszönhetően eltűntek a dohánytermékek reklámjai a versenypályákról, még némi pánik is volt, hogy megszűnhet a verseny, de az egyensúly újra beállt, és egyéb termékekből is el tud ketyegni a száguldó cirkusz.



Sportoló=médiafelület

Önmagában még nem probléma, ha egy sporteseményen kihelyezett reklámokkal igyekeznek a nézőkből vevőt faragni, sőt, úgy tűnik ez a világ (t)rendje. A sport nem színház, a sportolónak nem elég produkciót nyújtania ahhoz, hogy elegendő pénzt kapjon: a sporteseményből médiaeseményt kell kreálni, így méregdrága reklámfelületek keletkeznek, amikre boldogan csapnak le reklámozni vágyó cégek.

Mondom, a jelenség törvényszerű és természetes ebben a fene nagy piacgazdaságban, és egy rossz szót nem szólhatnak a nézők: abból a pénzből lesz a show, amit az ott reklámozott termékekre ráköltenek. Nevezhetnénk a jelenséget gazdasági karmának.

A lassítások piaca

Ellenben parodisztikussá vált a monacói futamon a gyanús lassítások feltűnően nagy száma. Egyetlen verseny alatt négyszer-ötször bemutatni, hogy miként halad át egy jármű valamelyik kerékvetőn, meglehetős fantáziátlanságra utal a rendező részéről. Illetve, csipetnyi rosszindulattal, valami másra.

Ha egy versenyt megpróbálunk egy marketinges szemével nézni, máris rendkívül vidám kép tárul elénk. Ne legyen kétség, ez az a szakma, aminek néhány képviselőjéből kitörő örömöt vált ki egy-egy karambol, méghozzá azért, mert akkor egy autót súlyos másodperceken keresztül fognak mutatni egy világszerte nézett közvetítésen. Lesz dráma, feszültség, a nézők érzékei kiélesednek a monoton körözésekhez képest lebilincselő események nyomán. (Mellesleg nekem az a feltételezésem, hogy titkon a baleseteket szereti a mezei néző is.)

Szóval megtörténik a baleset, ami mindenkit jobban leköt, mint maga a futam, kivéve azokat a súlyos fanatikusokat, akik begerjednek a tizedmásodpercek számontartásától, és még talán a hőmérséklethez viszonyított gumitapadás-karakterisztikában is találnak örömöket. Mindenki más árgus szemekkel figyeli a törött autót, amit fél tucat kameraállásból mutatnak, minek köszönhetően hosszan látjuk a szponzorok matricáit, de csak azokat, amik elég nagyok és feltűnőek. Szóval a marketingesek öröme érthető.



Vezetőszárny-marketing

Mi másért érné meg tenyérnyi matricát fölcsempészni egy autó vezetőszárnyára? (Mert ott is van ám. )

Eddig tudatlanul álltam a jelenség előtt, de a futam közvetítése közben végre megvilágosodtam. A lassítások alatt a képernyő közepén fénylett annak a cégnek a logója, amelyik bátran kockáztatta, hogy pénzével hozzájárul a csapatfinanszírozáshoz egyetlen cseppnyi reklámért cserében. Valakit kitüntettek a cég marketingosztályánál, az tuti. Vagy - és ettől félek - korrupcióról lehet szó.

Ebben az esetben a versenymatematika szerint az jön ki az egyenletből, hogy jobban megéri megkenni a közvetítés rendezőjét, mint csilló dolláreuróért nagy reklámfelület foglalni azokon a járműveken, amik a definíció szerint versenyben állnak egymással, és a sebességük növelésében érdekeltek. Lehet, hogy mutatná a kamera egy gyors „zümmel” kísérve a drága reklámot, de azt aligha remélné bárki, hogy kilassítva, fölnagyítva, tiszta képpel bekerül a közvetítésbe egy bankkártya méretű reklámmatrica egy vezetőszárny oldalán.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását