2024. május 19. - Ivó, Milán

Gasparovic: nincs miért kérni a magyar állampolgárságot

Ivan Gasparovic szerint a szlovákiai magyaroknak nincs miért kérniük a magyar állampolgárságot, mert Szlovákia teljes mértékben biztosítja állampolgári jogaikat, és részvételüket az ország politikai és gazdasági életében.
2010. május 27. csütörtök 22:53 - HírExtra
Higgyék el nekem, hogy nincs ok kérni a szomszédos Magyar Köztársaság állampolgárságát, mert Szlovákia, mint az Európai Unió tagja a polgári elvvel összhangban fenntartások nélkül biztosítja önöknek az állampolgári jogokat a Szlovák Köztársaság politikai életében és a társadalmi-gazdasági fejlődésében való részvételt" - jelentette ki a szlovák államfő a közszolgálati rádióban és televízióban csütörtökön este elmondott beszédében.


Gasparovic szerint a kettős állampolgárságot lehetővé tevő magyar jogszabály "semmiben sem növeli" a szlovákiai magyarok életminőségét, és az új magyar politikai vezetés "érzéketlen hozzáállása Szlovákiához" inkább feszültséget okoz. Az elnök bízik abban, hogy az ország állampolgárainak nemzetiségükre való tekintet nélkül "elég okuk van büszkének lenni a sikeres, dinamikusan fejlődő és a világban tiszteletben álló demokratikus országra - a Szlovák Köztársaságra".

A szlovák államfő élesen bírálta a magyar állampolgársági törvény módosítását. "Meggyőződésem, hogy a kettős állampolgárság összekapcsolása Trianon kérdésével a lehető legveszélyesebb döntés, amelyet egy európai állam a II. világháború után hozhatott. Magyarország politikai vezetése történelmileg veszélyes útra tért" - jelentette ki.

Gasparovic azt is mondta, hogy nem beszélhet pozitív jövőképről az, aki nem tanult a múltból, és elutasítja a párbeszédet a szomszédos ország legitim képviselőivel olyan ügyekben, amelyek közvetlenül érintik annak állampolgárait. "Aki jó szándékkal bizalmi viszonyt akar kiépíteni a szomszéddal, tartózkodik az olyan intézkedésektől, amelyek következményei aggodalmat váltanak ki a szomszédból" - húzta alá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását