2024. május 19. - Ivó, Milán

Az ellenzék győzött Koszovóban

A belgrádi parlamentben ellenzékben lévő nemzeti-konzervatív pártok szerezték a legtöbb szavazatot a hét végi helyhatósági választásokon Kosovska Mitrovicában a kedden közölt végleges eredmények szerint, ám valószínűleg mégsem ők irányítják majd az észak-koszovói város szerbek lakta részét.
2010. június 1. kedd 21:41 - HírExtra
A Tomislav Nikolic vezette Szerb Haladó Párt (SNS) és Vojislav Kostunica volt kormányfő pártja, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) 7-7 helyet szerzett az észak-koszovói város önkormányzatában. A testület azonban 30 tagú, vagyis legalább egy koalíciós partnert találniuk kell ahhoz, hogy ők irányíthassák a várost a következő években.

A belgrádi kormánykoalíció pártjai közül Boris Tadic elnök Demokrata Pártja (DS) 6, a volt milosevici szocialisták (SPS) vezette pártszövetség 3, a G17 Plus liberális párt és a Rasim Ljajic munkaügyi miniszter vezette szociáldemokraták (SDPS) 2-2 képviselői helyet szereztek. Három képviselője lesz az Oliver Ivanovic koszovói szerb politikus vezette csoportnak. Ivanovic a DS-es vezetésű belgrádi Koszovó-ügyi minisztérium államtitkára.

A Politika című lap szerint az a legvalószínűbb, hogy Kosovska Mitrovicában a belgrádi koalíciót másolják le, és négypárti szövetség alakul a DS vezetésével, Ivanovic csoportjával kiegészülve.

A másik, kisebb településen, a kelet-koszovói Novo Brdóban, ahol szintén vasárnap tartottak helyhatósági választást, minden jel szerint SPS-DS vezetés alakul. A két párt együttesen 20 képviselőt küldhet a 29 tagú járási önkormányzatba.

Hashim Thaci koszovói miniszterelnök hivatala kedden megismételte: a pristinai kormány és a nemzetközi missziók nem ismerik el a szerb kormány által szervezett választásokat, és továbbra is azon vannak, hogy "integrálják Észak-Koszovót", vagyis, hogy kiterjesszék Pristina fennhatóságát a volt szerbiai tartománynak azokra a vidékeire is, ahol a szerbek élnek többségben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását