2024. május 18. - Erik, Alexandra

Választás Szlovákiában: annyi biztos, hogy semmi sem biztos

A szlovák parlamenti választás azon kevés külföldi voksolás egyike, amelyet a hazai közvélemény is kitűntet a figyelmével. Az esélyeket Hamberger Judit a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa, Szlovákia-szakértő értékelte.
2010. június 9. szerda 07:39 - Iván Márton
Mik a kilátások a hét végi szlovák választásokon? Milyen esélyekről lehet beszélni? A közvélemény-kutatók rendkívül eltérő dolgokat hoznak ki, az egyetlen közös elem, hogy szoros eredmény várható.

Rendkívül összetett és bonyolult a helyzet. Évtizedek óta, mióta a témával foglalkozom, talán még sose volt ilyen nehéz előrejelezni, hogy milyen eredmény várható.

Ha a jelenlegi koalíció helyzetét nézzük, a két kisebbik koalíciós párt közül Vladimír Meciár pártja a HZDS talán nem , míg a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt valószínűsíthetően be fog jutni a parlamentbe. A jobboldalon jelenleg három párt van, melyeknek bejutása bizonytalan, ezek közül kettő a Magyar Koalíció Pártja és a Híd-Most. A magyar pártok mellett a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnevezésű formációk azok, melynek mindenféle bejutási esélyeket jósolnak.

A probléma azonban az, hogy a közvélemény kutatások teljességgel megbízhatatlanok. Véleményem szerint mindegyik közvélemény kutató, valamiféle politikai-ide3ológiai kívánságlistának megfelelő eredményt hozott ki. Jellemző módon a különböző kutató cégek az általuk favorizált, vagy hozzájuk közel álló politikai erőt húzzák felfelé. Az egyetlen igazán biztos pont, hogy Fico pártja a Smer–SD nyeri a választásokat. Azt, hogy milyen arányban azonban még nem lehet tudni. Biztos még, hogy a jobboldalon két kereszténydemokrata formáció fog bejutni. A többi tényező azonban teljesen bizonytalan. Személy szerint nem is igazán hiszek a megjelent közvélemény-kutatásoknak és inkább megvárom a választás tényleges eredményét.

A Szlovák Nemzeti Párt bejutása mennyire biztos?

Az SNS bejutása függetlenül attól a sok korrupciós botránytól, ami övezi őket. Úgy gondolom mindenképpen be fognak jutni a parlamentbe. Még annak ellenére is, hogy Robert Fico ügyesen szívja el előlük a levegőt. Úgy látom, a szlovák társadalom mindenképpen bejuttatja a Nemzeti Pártot, ha az egységes. Ha megnézzük a korábbi helyzetet, az SNS csak akkor nem került be a parlamentbe, mikor egy belső kettészakadás folytán nem volt egységes. Azt, hogy ez milyen arányban fog megtörténni, még nem lehet megjósolni.

Miért van az, hogy Szlovákiában ennyire pártosak a közvélemény kutatók és ennyire nagy a szórás? Ennek mi a háttere?

Elsősorban ezt annak lehet tulajdonítani, hogy újabban a pártok saját maguk támogatására hoztak létre különböző közvélemény kutató intézeteket, melyekkel teleszórták a szlovák közéletet. Ezzel az a céljuk, hogy megzavarják a választót, hiszen a választóra mindig hat, hogy a közvélemény kutatók mit mondanak. Az egyik legmegbízhatóbb közvélemény kutató a Focus, míg a másik az AVVM. Nagyjából ezeknek az intézeteknek lehet hinni, de ezek az előrejelzések sem teljesen megbízhatóak. A kilencvenes évek második felétől a legmegbízhatóbb közvélemény kutatók sem tudtak pontosan előrejelezni. Emellett jónéhányan mást mondanak, mint ahogy valójában szavaznak, ami különösen a kétezres évek óta érzékelhető, nem csak Szlovákiában, hanem az egész térségben.

A Szlovák Nemzeti Pártnak mi adja azt a felhajtóerőt, ami rendszeresen beviszi a parlamentbe? A magyar kártyán kívül milyen lapjuk van még?

Alapvetően nem tudnak mást kínálni a szlovák társadalomnak, mint a nemzeti tudat és nemzeti büszkeség minden értelemben való hangoztatását és intézményesítését, illetve ezzel összefüggésben a magyar kártya folytonos kijátszását. Szlovákiában a magyar kártyából nagyon jól meg lehet élni, mivel az nagyon erősen hat az ottani társadalomra. A szlovák társadalom magyar fóbiájára nagyon régóta és nagyon jól lehet politikát alapozni. A szlovákok egy részében nagyon mélyen ülő - nem csak felszíni és politikai bizalmatlanság - az egyénekben és a társadalmi tudatban meglévő bizalmatlanság a magyarokkal szemben. Aminek természetesen megvannak a történelmi okai, ahogy az aktuális vetületei is.

A magyar pártoknak nyilvánvalóan a dél-szlovákiai magyar lakta területek a fő bázisa. Az SNS-nek van ilyen földrajzilag jól behatárolható bázisterülete?

Földrajzi értelemben a Szlovák Nemzeti Párt leginkább Közép- és Északnyugat-Szlovákiában erős. Kelet-Szlovákia inkább hagyományosan baloldali kötődésű terület. A nacionalizmus Közép-Szlovákiában a legerősebb, hagyományosan Túrócszentmárton és Rózsahegy vidéke ezeknek a nemzeti érzéseknek a központja. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lennének a pártnak szavazói akár a magyarokkal együtt élő szlovákok között is, illetve Kelet-Szlovákiában, de hangsúlyosan az említett területek a Nemzeti Párt bázisai.

A bejutási potenciállal rendelkező pártok közül milyen koalíciós lehetőségekkel lehet számolni? Bizonyos értékelések és elemzések szerint a jobboldali Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) akár a SMER-rel is hajlandó lenne kormányozni. Ezzel kapcsolatban mik a meglátásai?

Ez is olyan téma, mint a közvélemény kutatások megbízhatósága. Ahányan vannak annyiféle képpen nyilatkoznak a KDH vezetői. Már azt is nyilatkozták, hogy a SMER-rel soha nem kormányoznának együtt, de ez is az is elhangzik. Lehet persze, hogy ez egy megfontolt taktika, hogy nem zárnak be egy ajtót sem. Mindenesetre Ján Figel a párt vezetője kizárta a SMER-t, mint lehetséges partnert.

Biztos, hogy a baloldali SMER-nek szüksége lesz egy-két kispártra a kormányzáshoz. Ezek közül a leginkább az eddigi két partner, a HZDS és az SNS elképzelhető, mint újbóli koalíciós pártok.

Emellett gyakran hangzik el, hogy a Meciár vezette HZDS-nek van a legkisebb esélye a parlamentbe jutásra, míg az SNS egyre kellemetlenebb a jelenlegi kormányfőnek. Ennek fényében Ficonak milyen lehetőségei maradnak?

Ez igaz. Valóban Meciár pártja az, mely a legvalószínűbben az öt százalékos küszöb alatt marad.

Az is igaz, hogy Fico már nagyon szeretné a Szlovák Nemzeti Pártot a politikai süllyesztőbe küldeni. De nem biztos, hogy ez sikerül neki. Ha az SNS bejut, akkor Ficónak mindenképpen számolnia kell velük. Ha úgy hozza érdeke, ő bátran számolni is fog velük, hiszen eddig sem volt semmilyen külső következménye, hogy velük kormányzott. Akkor miért is ne tehetné ezt meg újabb négy évig?

Mi a helyzet a jobboldalon?

A másik oldal elsősorban kereszténydemokrata, hiszen két ilyen formáció is jelen van. Emellett a jobboldali piacbarát Szabadság és Szolidaritás bír a legnagyobb affinitással a két kereszténydemokrata párt felé. Emellett még ide tartozik a két magyar párt is. Csak azt nem lehet tudni, hogy ezek a pártok bejutnak-e, illetve mennyit kapnak. Szinte minden egyes választás előtt, a kampányidőszakban létrejön néhány új párt, melyek preferenciáit általában felhúzzák a közvélemény kutatók. Persze az is előfordulhat, hogy a jobboldal is össze tud állni és képesek lesznek kormányképes többséget szerezni.

A magyar pártokra leadott szavazatok aránya nagyjából 11-12 százalék körül szokott mozogni. Az, hogy most ez fele-fele arányban fog megoszlani egyelőre nyitott kérdés. Ha fele-fele arányban oszlik meg akkor is kérdéses, hogy éppen elég lesz-e a bejutáshoz, vagy sem? Még az is előfordulhat, ami a területi önkormányzati választásnál, hogy az MKP elvitte majdnem a magyar szavazatok összességét. A Hídra, mint szlovák-magyar vegyes pártra akár szlovákok is szavazhatnak, illetve akár kettős tudatú emberek is, akik egyszerre vallják magukat szlováknak és magyarnak – meg kell jegyezni ilyenekből egyre több van. De gyakorlatilag a magyar pártok esetében sem lehet konkrétumot mondani.

A magyarok bejutását tekintve meghatározó faktor, hogy a szlovák választók milyen arányban mennek el szavazni, mivel ugye a magyar pártok is országosan mérettetnek meg. Amennyiben a magyar szavazók a szlovákoknál magasabb arányban vesznek részt a voksoláson, az inkább helyzetbe hozhatja a magyar pártokat. Az országosan magas részvétel miatt akár az öt százalék alatti küszöb alá is eshet a magyar pártok szavazati aránya.

Egyébként milyen részvételre lehet számítani?

Úgy gondolom, 60-70 százalék közöttire, ami ott nagy részvételnak számítana. A szlovákiai szavazók úgy tűnik, érzékelik a választás jelentőségét.

A magyar kártya és a Trianon-téma milyen hatással volt közvetlenül a választások előtt a szlovákiai választókra?

Talán az egyik az lehet, hogy a Szlovák Nemzeti párt az öt százalékos küszöböt meghaladó arányban kap majd szavazatokat, ennek következtében be fog jutni. Bár Fico is azért dobta be a témát, hogy szavazatokat szerezzen vele, azt azonban nehéz megítélni, hogy Slota vagy Fico bizonyul majd ebben sikeresebbnek.

A magyar szavazók tekintetében nehéz megmondani, hogy a felfokozott hangulat milyen hatást gyakorol majd rájuk. Egyáltalán nem biztos, hogy ez a helyzet arra ösztökéli az ottani magyarokat, hogy még nagyobb arányban menjenek el választani. Ami általánosságban a szavazási hajlandóságot illeti, a szlovákiai magyarok is egyre kevesebb kedvvel mennek el szavazni. De lehetséges, hogy a mostani hangulat hatására ez egy kicsit megnő, ha valóban felfogják a tétet. De hogy az a forgatókönyv jön-e be, amire Csáky Pál számított, miszerint a felfokozott hangulat az MKP-nak hoz szavazatokat, én egyáltalán nem tartom biztosnak.

(A komáromi polgármester a szlovák politikáról itt)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását