2024. május 17. - Paszkál

Újabb svéd szálak az auschwitzi felirat ellopásának ügyében

Egy svéd milliomos állhat az auschwitzi haláltábor feliratának ellopásának hátterében. Lehetséges, hogy nem a már korábban őrizetbe vett Anders Högström svéd állampolgár volt a lopás szülőatyja és megrendelője, hanem egy milliomos, szintén Svédországból.
2010. június 10. csütörtök 13:34 - Vuko
Mint ismeretes, 2009. december 18-án, hajnalban ismeretlen tettesek ellopták az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor bejárata fölé erősített hírhedt náci jelmondat, az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) betűit.

Az első svéd

A későbbi nyomozás során a lengyel hatóságok a bűnténnyel kapcsolatban öt lengyel állampolgárt vettek őrizetbe, akik ellopták, majd három részre vágták szét az "Arbeit macht frei" szövegű feliratot, de a gyanú szerint a lopás szellemi atyja egy svéd állampolgár, Anders Högström volt. Ellene egy krakkói bíróság európai uniós elfogatóparancsot adott ki, és azzal gyanúsították, hogy az auschwitzi haláltábor bejárata felett elhelyezett felirat ellopásának kitervelője volt.

Februárban, az elfogatóparancs értelmében a stockholmi bíróság átadta a férfit a lengyel hatóságoknak, ahol előzetes letartóztatásba helyezték, és megkezdődött a kihallgatása.

Az 1975-ben született Anders Högström-öt már többször gyanúsították gazdasági csalással, lopással. Ő alakította meg a svéd Nemzeti Szocialista Front nevű szervezetet, melyet párttá akart alakítani. Közismert szereplője a svéd nemzeti mozgalmaknak.

Az új megrendelő

Högström kihallgatási jegyzőkönyveire hivatkozva a Rzeczpospolita című lengyel lap azt jelentette, hogy Anders Högström másra tereli a gyanút. A lap szerint Högström egy svéd milliomost, Lars-Göran Wahlströmöt, nevezi meg a lopás megrendelőjének. A krakkói ügyészség nem erősítette meg a sajtó értesülését.

Wahlström úgy nyilatkozott, semmi köze sincsen az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) szövegű felirat ellopásához, és Högström minden szava hazugság, a képzelet szüleménye.

A szervezetről

Nem ez az első eset, hogy a Svéd Nemzeti Szocialista Front valamelyik tagja a hatóságokkal kerül szembe. Több évvel ezelőtt nyolc hónapi börtönbüntetésre ítélte egy svéd bíróság a szervezet egyik vezetőjét, mert az illető náci propagandát hangoztatott. 1999-ben előszót írt Adolf Hitler a "Zsidókérdésről" című könyvének újranyomtatott kiadásához, amelyet a szervezet kétezer példányban jelentetett meg.

A múlt

A koncentrációs tábor feliratának december 18-án történt ellopása felháborodást váltott ki világszerte, különösen Izraelben és a zsidó közösségek körében. Auschwitz-Birkenauban Lengyelország náci megszállása idején több mint egymillió zsidót gyilkoltak meg.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását