2024. május 17. - Paszkál

A nagy díj jelöltjei

Idén is hat fiatal művész, illetve csoport mutatkozhat be az Aviva Képzőművészeti Díj kapcsán a budapesti Műcsarnokban őszre meghirdetett közös kiállításon; a jelöltek névsorát hétfőn tette közzé a múzeum és a díjat finanszírozó biztosító.
2010. június 21. hétfő 15:51 - HírExtra
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint a Műcsarnok igazgatója által felkért zsűri hat tagja olyan fiatal művészeket jelölhetett a második alkalommal meghirdetett díjra, akik legalább három éve alkotnak, és már legalább egyszer volt önálló kiállításuk.
Ebben az esztendőben Páldi Lívia művészettörténész, a Műcsarnok főkurátora; Karvalits Ferenc műgyűjtő, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke; Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója; Szűcs Attila festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékének adjunktusa; Hornyik Sándor művészettörténész; illetve Hans Knoll galerista és műkereskedő nevezett meg egy-egy képzőművészt, illetve alkotói csoportot.

A bruttó 5 millió forinttal járó díjra Hornyik Sándor Németh Hajnalt, Karvalits Ferenc a Párizsban élő Esterházy Marcellt, Bencsik Barnabás pedig a Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy által alkotott Société Réaliste-csoportot jelölte. Páldi Lívia választottja szintén egy csoport, a László Gergely és Rákosi Péter alkotta Tehnica Schweiz; Szűcs Attila Batykó Róbertet, míg Hans Knoll a Magyarországon élő szerb Katarina Sevicet javasolta.

Mint a Műcsarnok sajtóreferense, Csejdy Réka az MTI-nek elmondta, a hat jelölt munkáit október 9. és november 7. között tekintheti meg a közönség a múzeumban.

A díj sajátossága, hogy a kiállítást követően a kurátoroknak egymást kell meggyőzniük a nyertesről, saját jelöltjeikre ugyanis nem szavazhatnak. A látogatók is kiválaszthatják saját kedvencüket: a közönségdíjat elnyerő művész 500 ezer forinttal gazdagodik majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását