2024. május 19. - Ivó, Milán

Spanyolország Svájcban kutat milliomosaik pénze után

A spanyol kincstár nyilatkozattételre szólított föl több ezer adófizetőt, akiről adatlopás során tudódott ki, hogy milliárdokat tarthatnak a HSBC svájci bankban. Elena Salgado pénzügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy a számlatulajdonosoknak közölniük kell: szabályosan adóztak-e a bankban elhelyezett jövedelmük után.
2010. június 24. csütörtök 22:28 - HírExtra
A bank márciusban beismerte, hogy 2006-ban egy akkori alkalmazottjuk ellopta 15 ezer kliens adatait, és átadta a francia hatóságoknak, akik minden bizonnyal továbbították a spanyol vonatkozásúakat Madridnak.

A HSBC minimum kétmillió dollár elhelyezését kéri ennek a számlatípusnak a megnyitásakor. Becslések szerint 3 ezer spanyol számlatulajdonos érintett az ügyben, ezért feltételezik, hogy legalább hat milliárd dollárról lehet szó.

Fokozzuk erőfeszítéseinket a csalások ellen, mert a gazdasági nehézségek idején ezt nagyon fontosnak tartjuk - hangsúlyozta Salgado, aki nem tért ki arra, hogy mekkora összeg után kutatnak.

A HSBC szóvivője elismerte, hogy az utóbbi napokban aggódó betétesek telefonáltak hozzájuk, miután felszólítást kaptak a spanyol kincstártól. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy Svájcban nem törvényellenes az adófizetés "elkerülése", és a svájci hatóságok nem lesznek hajlandóak az együttműködésre ezzel a listával kapcsolatban, mert azt ellopták, ami "nyilvánvalóan törvényellenes".

A szóvivő az ügyfelek megnyugtatására kijelentette, hogy a spanyol hatóságok nem tudnak fellépni a bank ellen, amely szerinte a lehető legjobban fel van készülve az ilyen ügyek elintézésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását