2024. június 12. - Villő

Iránt és Észak-Koreát bírálta a G8

Iránt és Észak-Koreát bírálták a világ nyolc legfontosabb ipari államának vezetői a kanadai Huntsville városában megrendezett csúcstalálkozójukról kiadott szombati közlemény szerint, de foglalkoztak a "tarthatatlan" gázai helyzettel is, és felvázoltak egy ötéves tervet az afganisztáni kivonulásról.
2010. június 27. vasárnap 06:45 - HírExtra
Az amerikai, brit, francia, német, olasz, kanadai, japán és orosz politikusok elítélték a dél-koreai hadihajó elsüllyesztését, amelyért Észak-Koreát tartják felelősnek, Teheránt pedig felszólították az emberi jogok fokozottabb betartására, és "a nyílt párbeszédre" a nukleáris programjáról.

A nyolcak azt kérték ez utóbbival kapcsolatban, hogy minden ország tartsa be maradéktalanul az ENSZ Biztonsági Tanácsában a hónap elején jóváhagyott újabb büntetőintézkedéseket.

Afganisztánról a felek leszögezték, hogy öt éven belül olyan haladást kell elérnie, hogy nagyobb felelősséget vehessen magára az ország biztonságának megvédésében. A júliusi, kabuli értekezlet fontos alkalom lesz arra, hogy az afgán kormány bemutassa részletes terveit, és azt, hogy kézzelfogható haladást ért el - hangoztatták, és teljes támogatásukról biztosították azt a stratégiát, amelyet nemzetközi erőkben (ISAF) részt vevő országok dolgoztak ki áprilisban.

Az amerikai hírügynökség szerint azért kerültek előtérbe a csúcstalálkozón a politikai kérdések, mert kiderült, hogy a gazdasági válságból való kilábalás módozataiban nem tudnak közös nevezőre jutni a vezetők. Észak-Korea ügyében az orosz ellenállás miatt nem sikerült elfogadni egy keményebb megfogalmazást - közölték diplomaták.

A G8 következő csúcsértekezlete a jövő tavasszal lesz Nizzában - jelentette be Nicolas Sarkozy francia elnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását