2024. május 20. - Bernát, Felícia

"Halál" a strandokon?

Szerkesztőségünk arra volt kíváncsi, hogy a vendégek milyen baleseteket szenvednek a strandokon. Dr. Kiss Ferenc Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. üzemeltetési igazgatója válaszolt.
2010. július 8. csütörtök 15:48 - Tamási Ágnes Anna
A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt csoportjába tizenhárom strandfürdő tartozik. Mindenképpen kiemelkedőnek tekinthető az a tény, hogy a fürdőkben a tudatos felkészülés és munka eredményeként meg tudták előzni a tragikus kimenetelű baleseteket. Ez a határozott munkafolyamat, több mint huszonöt éve töretlenül működik.

Milyen tipikus strandbalesetek vannak?

"Gyógyító varázs"
A gyógyfürdő olyan gyógyintézmény, amely gyógyvíz, gyógyiszap vagy egyéb természetes gyógytényező (például gázelőfordulás) felhasználásával balneoterápiás fürdőkezelést nyújt. A gyógyfürdők teljes körű fizioterápiás ellátást biztosítanak, amelybe a fürdőkezelés mellett az elismert ásványvíz, termálvíz, illetve melegített közműhálózati víz felhasználásával végzett kezelések és egyéb fizikai gyógymódok alkalmazása is beletartozik.
Forrás: wikipédia
A leggyakrabban előforduló baleset a bőr felső rétegének sérülésével, azaz hámsérüléssel járnak. Ha vendégek hosszú ideig tartózkodnak a vízben, akkor felázik a bőrük, és ilyenkor a test első védelmi vonala érzékenyebbé válik. Éppen emiatt egy érdesebb csúszásmentes bevonaton, vagy egy megrepedt burkolati elemen könnyebben sérülnek meg. Ez szinte mindegyik fürdőben napi szinten történik meg.

A második leggyakrabban előforduló baleset a nagy meleg miatti rosszullét. Az is megesik, hogy valaki túl sokáig tartózkodik a meleg vízben, szaunákban, hőlégkamrákban, és ez előidézi nála a kellemetlen közérzetet. Általában idősebbeknél, és a gyenge keringésű vendégeknél fordul elő.

Vannak olyan vendégbalesetek is, amelyek a felelőtlenségre vezethetők vissza. Ezek leginkább az alkoholos befolyásoltságra utalnak. Szinte minden évben előfordul az, hogy valamelyik látogató olyan vízbe ugrik fejest, ahol a mélység nem megfelelő, valamint olyan esetek is akadnak, ahol az élményberendezéseket, például a csúszdákat nem rendeltetésszerűen használják.

Nemrégiben láttam olyan vendéget, aki állva végigfutott a csúszdán,és én úgy tudom, hogy nem ez a megfelelő testhelyzet a használatához.

Mennyire tiltják szeszesital fogyasztását a strandon?

A strandokon nem tiltjuk, de a gyógyfürdőkben a 1996-ban született 37-es rendelet alapján természetesen nem lehet alkoholt fogyasztani. Így a gyógyvizeknél nem lehet venni, és árulni sem szeszes italokat.

Ha egy vendég kihágásokat követ el, hogy tudják őket szabályozni?


A strandok területén több biztonsági személy is található. A legfontosabb szerepe a medence biztonsági felügyeletét ellátó úszómesternek van. Ő van megbízva azzal, hogy figyelmeztesse azokat a személyeket, akik nem tartják be a fürdők házirendjét, vagy nem megfelelően használják a fürdőberendezéseket.

Előfordul néha az is, hogy az intés addig fajul, hogy a vendéget ki kell tessékelni a strand területéről. Ez főként a nagy forgalmú napokon szokott probléma lenni.

Én úgy ítélem meg, hogy még mindig jobb egy ilyen vendéget eltávolítani, mint a mentőket hívni.

Felkészültnek érzik magukat arra, hogy megelőzzék a tragikus baleseteket?


Az általam áttekintett húsz évben nem volt rá még példa, hogy olyan baleset történ volna, ami a mi hibánkra vezethető vissza. Sokat segít a tudatos strand-vezetés is. Büszke vagyok arra, hogy tragikus kimenetelű baleset nem történt.

Mit tesznek ennek érdekében?


Komoly erőfeszítést teszünk minden évben azért, hogy a strandon dolgozók tréningeken, és képzéseken vegyenek részt, azért, hogy kezelni tudják a fürdőkben adódó problémákat. Ez ebben az esztendőben is így történt.

Emellett nagyon komoly műszaki,és biztonsági felkészítést is igényel a nyári strandok megnyitása. Igyekszünk minél stabilabb műszaki hátteret biztosítani annak érdekében, hogy elkerüljük a baleseteket.

A fürdő területén természetesen orvosi ügyelet is működik, és ha segítségre szorulunk, akkor az Országos Mentőszolgálat siet hozzánk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását