2024. május 12. - Pongrác

Sokan kapnak EU-állampolgárságot?

Százezrével jutnak EU-állampolgársághoz és útlevélhez nem uniós kelet-európai országok nemzetiségi közösségeinek tagjai, akiknek az EU-tag anyaországok adnak állampolgárságot, és ez aggályokat kelt Brüsszelben - írta riportjában az egyik vezető brit lap, a moldovai románoknak juttatott román állampolgárságot, illetve a magyarországi állampolgársági törvényt kiemelve.
2010. július 19. hétfő 07:55 - HírExtra
Románia gyakorlatával kapcsolatban a The Sunday Times azt írta: eddig 120 ezer moldovai kapott EU-útlevelet, és további 800 ezren adtak be kérvényt.

A lap szerint Brüsszelben "riadalmat kelt", hogy Románia állampolgárságot ad a nem EU-tag Moldovában élő román nemzetiségűeknek - áll a The Sunday Times írásában. Az újság felidézi, hogy Traian Basescu román államfő áprilisi moldovai látogatásán kijelentette: a moldovaiaknak, akiknek többsége románnak tartja magát, meg kell adni a lehetőséget a szabad mozgásra Romániában és az EU-ban egyaránt. Basescu annak idején azt ígérte, hogy a román hatóságok havi 10 ezer állampolgársági kérelmet hagynak jóvá - írta a brit lap.

A The Sunday Times cikke szerint a "korrupt" moldovai kormánynak még a középületek téli fűtésére sincs pénze, és az ország fejenkénti hazai összterméke (GDP) Szudánéval azonos. A moldovaiaknak csaknem a harmada a szegénységi szint alatt él, és meredeken emelkedik a munkanélküliség.

Brüsszelnek ugyanakkor nincs lehetősége beavatkozni, mivel az állampolgárság megadása minden tagország szuverén joga.

A brit lapnak egy név nélkül idézett magas rangú brüsszeli diplomata úgy fogalmazott, hogy "a hátsó bejáraton keresztül" zajlik az EU-bővítés, mivel "egyes tagállamok" állampolgársági politikája miatt "hatalmas mértékben" növekszik az új EU-állampolgárok száma. A diplomata szerint ez a szám "hamarosan egy kisebb ország lakosságáéval ér fel".

A The Sunday Times szerint uniós "illetékesek kifogásolják", hogy néhány új EU-tagállam révén milyen könnyen lehet állampolgársághoz jutni. Magyarország épp most hajtott végre törvénymódosítást, lehetővé téve a Kelet-Európában élő magyaroknak a magyar állampolgárság felvételét, Bulgária pedig több mint 60 ezer útlevelet állított ki macedóniaiaknak - áll a brit lap ismertetésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását